Despre boală şi teatru

Despre boală şi teatru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ultimele două seri ale Festivalului Naţional de Comedie s-au anunţat ca fiind şi cele mai atrăgătoare. Sala plină a teatrului a putut vorbi de la sine despre asta.

Vineri, publicul gălăţean a putut vedea „Bolnavul închipuit” de Moliere, regizat de către Cristi Gheorghe (FOTO). Piesa s-a dovedit a fi îndeajuns de surprinzător pusă la punct încât să atragă, fără să-i poată impresiona însă şi pe cei mai exigenţi.

Cu toate acestea, poate fi remarcat, pe lângă jocul bun al actorilor, şi viziunea modernă a regizorului şi trebuie recunoscut că seara de vineri a fost una dintre cele bune ale festivalului.

În schimb, „Pyramus & Thisbe 4 You”, piesa celor de la Odeon în regia lui Alexandru Dabija şi cu o distribuţie de zile mari (vom aminti doar câteva nume: Dorina Lazăr, Ana Maria Moldovan, Pavel Bartoş sau Rodica Mandache), mi-a lăsat un gust amar. Sâmbătă, în ultima seară a festivalului ni s-au prezentat frânturi dintr-o operă a lui William Shakespeare care s-au repetat obsesiv şi enervant.

O sforţare vădită de a prezenta într-un fel sau altul schimbările nocive prin care însuşi teatrul trece, o sforţare de zeci de minute în care grupuri de 6-7 actori au arătat, chipurile ironic, 6-7 feluri de punere în scenă a câtorva strofe din Shakespeare.

Ironia despre care vorbeam mai devreme a mers până într-acolo încât, la un moment dat, pe scenă au intrat să joace chiar şi maşiniştii teatrului.

Comedia s-a făcut resimţită doar atunci când cei de pe scenă s-au scălămbăiat îndeajuns încât să stârnească hăhăieli în sală. Destul de puţin pentru o piesă de comedie de la care te-ai putea aştepta la cu totul altceva, sau poate că e nevoie de mai multă fineţe artistică decât aceea cu care suntem cei mai mulţi înzestraţi pentru a pricepe „ce-a vrut poetul”.

Dincolo de aspectele subiective legate de calitatea reprezentaţiilor trebuie aplaudat faptul că Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Consiliului Local, a reuşit să nu rupă tradiţia, şi a organizat cu ceva emoţii şi efort cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie.

Vorbim despre un eveniment aşteptat în lumea culturală gălăţeană, iar dovada acestui fapt sunt sălile pline şi interesul mai mare al publicului de la o ediţie la alta.

Citit 660 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.