Sculptorul Gheorghe Nour expune la Casa Artelor

Sculptorul Gheorghe Nour expune la Casa Artelor
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Deschisă la Casa Artelor, în prima sală de la parter, cu prilejul lansării albumului pe care subsemnatul i l-a consacrat, expoziția sculptorului Gheorghe Nour, intitulată "Artă pentru suflet", reunește o selecție de 16 lucrări ronde-bosse și în relief realizate din lemn de diferite esențe (stejar, fag, frasin, tei, nuc, salcâm, prun), marmură, aluminiu, bronz sau combinații ale acestora. Câteva sculpturi din lemn și marmură au unele suprafețe înnobilate cu foiță de aur, fapt care le sporește expresivitatea.

Dintre lucrările expuse, doar trei sunt încadrabile în rândul sculpturii figurative: "Iubire maternă", "Madona cu Pruncul" și "Mască - actor". Prima este cioplită într-o marmură de mare puritate, iar dragostea și grija mamei pentru copilul său se văd în atitudinea protectoare a acesteia, în felul cum îl sărută și-i strânge la piept trupul fraged. Deși mama este ipostaziată într-o poziție statică, folosirea liniilor curbe și cioplitura impresionistă, în care urmele dălții se văd pe toată suprafața, imprimă compoziției dinamism și dă senzația de mișcare. "Madona cu Pruncul" materializează în lemn de nuc un motiv de inspirație biblică, iar "Mască - actor" este un portret din bronz, realizat cu un modelaj în manieră ușor expresionistă.

Gheorghe Nour - "Iubire maternă"

Dintre celelalte lucrări, unele sunt reprezentări metaforice și simbolice, care incumbă conotații vizând relațiile interumane ("La sfat", "Tandrețe în familie"), procese fiziologice din lumea vegetală ("Germinație"), motive religioase creștin-ortodoxe ("Semnele credinței", "Treptele speranței", "Ocrotitorul de inimi"), sentimente și stări sufletești ale ființei umane ("Treptele speranței", "Fereastra sufletului"), altele sunt plăsmuiri geometrice care atrag prin decorativitatea și energetismul pe care-l emană ("Simetria formelor", "Compoziție III, "Compoziție VI", "Energii ancestrale").

Gheorghe Nour - "Ocrotitorul de inimi"

Sunt lucrări care se impun prin expresivitatea formelor și volumelor, prin finisajul asigurat de o șlefuire perfectă, ca și prin mesajul profund uman pe care-l transmit. Procedeul la care apelează artistul întotdeauna este cel al stilizării, al eliminării elementelor considerate de prisos și al păstrării numai a celor esențiale. Demn de menționat este și felul cum sculptorul reușește ca prin formele și volumele înscrise în spațiu să creeze atmosferă, să sugereze ideea exprimată în titlu, așa cum lesne se poate observa mai ales în compozițiile "La sfat" și "Tandrețe în familie". Privind acele forme, concepute pe verticală, fiecare cu o arcuire aparte, forme abstracte în fond, parcă avem în față grupuri de câte trei persoane întâlnite pe stradă, care dialoghează între ele în deplină armonie sau care, în familie, se comportă cu afecțiune, delicatețe și gingășie unul față de celălalt.

"Semnele credinței" constituie un omagiu sculptural adus Crucii, simbol al răstignirii lui Iisus Hristos pentru mântuirea sufletelor noastre și pentru ca noi pământenii să avem viață veșnică, iar "Ocrotitorul inimilor" este o compoziție complexă din lemn de frasin, marmură și bronz în care un personaj întruchipat sub forma unui val ține în mână patru inimi care simbolizează fiecare caractere umane diferite, însușiri ca blândețe, omenie, înțelegere, egoism, răceală, neîncredere, mărinimie, căldură, milă, iubire, prietenie, răutate, obrăznicie, lipsă de educație. Deasupra acestor inimi simbolice, indiferent de modul lor de manifestare, există un singur Ocrotitor, care le protejează și are grijă de toate - Creatorul Suprem.

Deși restrânsă ca număr de lucrări, expoziția lui Gheorghe Nour de la Casa Artelor este o mărturie elocventă a pasiunii pe care acesta o manifestă pentru sculptură, a exigenței cu care lucrează și a strădaniei sale pentru a găsi mijloacele plastice cele mai adecvate prin care să-și exprime ideile, gândurile, emoțiile, sentimentele, trăirile și aspirațiile. Împreună cu albumul de artă lansat și oferit în dar participanților la vernisaj, cuprinzând imagini ale unui număr de 110 lucrări, expoziția a conturat adevărata personalitate artistică a sculptorului ajuns la vârsta de 70 de ani și a potențialului său creativ superior.

Gheorghe Nour s-a născut pe 16 martie 1953, în satul Stoicani, comuna Folteşti, judeţul Galaţi. A absolvit Şcoala de Artă din Galaţi, secţia sculptură, și un curs de restaurator al obiectelor de artă din metal. Este licenţiat în Ştiinţe juridice şi administrative, Universitatea "Spiru Haret" Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative Braşov. Are un masterat în Studii Europene de Administraţie Publică la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. Și-a organizat expoziţii personale la Galați (2001, 2003, 2005, 2010, 2017), Tecuci (2002, 2005), Brăila (2004) și a participat la numeroase expoziții cu caracter național și internațional, la Galați, Bacău-Chișinău, Buzău, Bârlad-Vaslui, Iași, Pitești, Brașov, Brăila,

Târgoviște și București. De asemenea, a participat la Taberele de creație de la Soveja, Vrancea (1990), Rohia, Maramureş (1994), Ploieşti, Muzeul de Istorie (2007, 2009), București, Casa de Cultură Chiler (2019). A fost distins cu Premiul pentru sculptură "Marcel Guguianu" şi Medalia Fundaţiei de Artă "Sf. Luca", Bârlad (2007), Premiul I, Concursul de Creaţie Artistică "Univers XXL", Piteşti (2012), Diploma omagială "Centenarul Marii Uniri 1918-2018" (2018), Diplomă de Excelență pentru activitatea artistică, Asociația "Cultul Eroilor", Argeș, Diploma "Carta Excellentia", UZPR, Filiala Rm. Vâlcea. Are lucrări în colecţii particulare din România, Austria, Germania, Italia, Spania, Australia, SUA.

Citit 862 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.