130 de ani de la naşterea pictorului Reuven Rubin

130 de ani de la naşterea pictorului Reuven Rubin
Reuven Rubin - "Autoportret"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se împlinesc 130 de ani de la naşterea celui mai popular pictor israelian din toate timpurile, Reuven Rubin, artist care a fost şi primul ambasador al Israelului în România.

Rivn Zelicovici, pe numele său de botez, s-a născut la Galaţi, pe 13 noiembrie 1893, fiind al optulea copil din cei 13 ai familiei de evrei Feigai şi Joel Zelicovici. Şi-a petrecut o parte din anii copilăriei şi adolescenţei la Fălticeni, de unde în 1912 a plecat în Israel. Aici, s-a înscris la Şcoala de Artă şi Design "Bezalel" din Ierusalim, unde şi-a schimbat numele din Zelicovici în Rubin. După numai un an, şi-a continuat studiile la Paris, la Şcoala Naţională Superioară de Arte Frumoase şi la Academia Colarossi (1913-1914).

În 1915, după începerea Primului Război Mondial, a revenit în România, iar în 1919-1920 a studiat la Cernăuţi. În 1920, s-a aflat la New York, unde lucrările sale i-au atras atenţia lui Alfred Stieglitz, celebru fotograf şi proprietar de galerie de artă. Prin intermediul acestuia, şi-a organizat prima expoziţie personală, la Galeria Anderson. În 1922 s-a stabilit în Ţara Sfântă, şi-a deschis un studio şi a început să expună frecvent la Tel Aviv şi Ierusalim. A fost ales în 1924 preşedinte al Asociaţiei pictorilor şi sculptorilor din Palestina. Expoziţia personală din 1932 a marcat fondarea şi deschiderea Muzeului de Artă din Tel Aviv. S-a numărat printre primii artişti din Israel care s-au bucurat de recunoaştere internaţională.

În 1948 a fost numit ambasador al statului Israel în România, funcţie în care va rămâne până în 1950, îndeplinindu-şi onorabil misiunea diplomatică.

În 1969, a publicat lucrarea autobiografică "Viaţa mea, arta mea". A avut o expoziţie personală în cadrul Bienalei de la Veneţia (1952), o retrospectivă la New York (1962), precum şi în alte oraşe. A fost distins în 1964 cu Premiul "Dizengoff" pentru pictură, iar în 1973 cu Premiul Naţional al statului Israel. A încetat din viaţă pe 13 octombrie 1974, la Caesarea, la vârsta de 81 de ani. În 1983, în casa din Tel Aviv, în care a locuit din 1946 până în 1974, donată Primăriei oraşului, a fost deschis muzeul care-i poară numele ("Rubin Museum"), al cărui director şi curator este fiica sa, Carmela Rubin.

În pictură şi grafică, Reuven Rubin s-a impus prin stilul şi temele profund evreieşti, cultivând peisajul, natura statică, portretul, compoziţia cu aspecte din viaţa cotidiană, dar şi scene cu motive biblice şi folclorice. A fost înrâurit în demersul său de pictura naivă a lui Henri Rousseau, îmbinând stilul acestuia cu influenţa orientală, dar şi cu arta bizantină a mănăstirilor din Bucovina. Tablourile reprezentând peisaje surprind aspecte panoramice ale Ierusalimului, imagini din Galileea, crânguri de măslini, secvenţe portuare etc. De asemenea, a pictat lucrări care sunt o îmbinare de natură statică - peisaj, a cultivat compoziţia cu mai multe personaje, precum şi motivul floral.

Foarte apreciate şi căutate, tablourile lui Reuven Rubin s-au vândut în ultimii ani la casele de licitaţie la cote foarte ridicate, atingând recorduri ale vânzărilor (preţuri ce s-au situat între 90.492 de euro şi 137.502 euro), fapt ce demonstrează valoarea operei acestuia, preţuirea de care se bucură în rândul colecţionarilor şi iubitorilor de frumos.

Pe 13 noiembrie 2020, cu prilejul vizitei la Galați a Excelenței Sale David Saranga, ambasadorul Israelului în România, pe fațada Muzeului de Artă Vizuală a fost dezvelită o placă memorială cu următorul conținut: "În orașul Galați s-a născut în 13 noiembrie 1893, sub numele Rivn Zelicovici, pictorul Reuven Rubin, primul ambasador al statului Israel în România. A locuit pe strada Israelită nr. 7, actualmente strada Războieni nr. 5".

La împlinirea a 130 de ani de la venirea pe lume a pictorului, îi cinstim cu veneraţie memoria, fiind bucuroși că oraşul de pe malul stâng al Dunării a constituit locul care i-a mângâiat primii ani ai copilăriei, de unde a pornit pe drumul artei, ajungând una din marile personalităţi pe care urbea noastră le-a dat culturii universale.

Reuven Rubin - "Peisaj din Galileea"

Reuven Rubin - "Natură statică"

Citit 600 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2024 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.