40 de ani de la înființarea Cenaclului "Noduri şi Semne"

40 de ani de la înființarea Cenaclului "Noduri şi Semne"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O lansare de carte de poezie care a avut loc recent, "Îngeri pe suflet", semnată de Adrian Talabă, în cadrul Salonului literar "Axis libri" (care se desfășoară de obicei la Biblioteca Județeană "V.A. Urechia") a prilejuit prefațarea unui eveniment care cu siguranță nu va trece nemarcat. Anume, împlinirea a 40 de ani de la înființarea Cenaclului "Noduri şi Semne", fapt deja intrat în legendă, evoluția grupării literare având o istorie aparte, uneori complicată (de pildă, cu secțiuni și fracțiuni online, cu o editură și o revistă ș.a.m.d.), cert fiind că este unul dintre cele mai vechi cenacluri active din țară. Graficiana care a contribuit la ilustrația cărții, nimeni altcineva decât soția autorului, Doina Talabă, a păstrat secretul până în ultima clipă, cea a lansării și, implicit, a vernisajului, care au avut loc într-una dintre sălile de evenimente ale fostului Hotel "Dunărea", la sfârșit de octombrie. Membrii prezenți ai cenaclului s-au recunoscut, au comentat, și-au adus aminte de cei plecați recent dintre noi.

Revenind la lansarea propriu-zisă, aceasta a fost moderată de Geta Eftimie, directorul adjunct al bibliotecii județene, și scriitorul și bibliotecarul A.G. Secară, invitat special fiind scriitorul și editorul Petre Rău, la editura căruia a apărut cartea. S-au subliniat diverse aspecte, precum evoluțiile literare, continuarea dialogului dintre imagine și cuvânt (toate cărțile de până acum ale lui A. Talabă au fost ilustrate de Doina). Dintre persoanele care au mai luat cuvântul, le amintim pe Ecaterina Scurtu, Adriana Radu, Romulus Palade, Ecaterina Păun, Ioan Gh. Tofan și Iosif Roca.

Ca numitor comun, Galațiul este pentru poet o sursă de inspirație, a fost una dintre concluzii: "Fluviul își îmbrățișează țărmul/ cu valurile/ atingerea malurilor/ sunt săruturile sale/ o singură spectatoare/ marea faleză// unde/ sculpturile de metal/ par a se uita la îngeri"... Pentru acest volum, poemul "Evoluție" ar putea fi exemplar: "Un răsărit/ o floare/ un sărut/ o iubire/ o bucurie/ o grijă/ o durere/ un apus/ o noapte/ lumină." Parcă îl vedem pe omulețul lui Gopo, obsedat și el de o anume simplitate, în filmul cu același titlu, film scurt de animație, care a primit atâtea elogii, premii! Nu putem ști cât de inspirat este de Ion Popescu, poate va mai trebui mult să se meargă spre înalt, pe acea scară învecinată cu cea a lui Iacob, dar până acum A. Talabă-... Gopo își ia misiunea în serios.

Citit 1198 ori Ultima modificare Marți, 14 Noiembrie 2023 02:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.