Statuia lui Vasile Ghica în Tecuci şi revoluţia lui Apostol Gurău

Statuia lui Vasile Ghica în Tecuci şi revoluţia lui Apostol Gurău
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La întrunirea de joi,18 noiembrie, a Salonului literar „Axis Libri””, directorul Bibliotecii „V. A. Urechia”, Zanfir Ilie a anunţat „doi tineri” şi i-a numit cu înţeles pe scriitorii Apostol Gurău şi Vasile Ghica, fiecare cu câte 70 de ani abia împliniţi.

O seară de excepţie, cu un prozator de talie naţională, propunând romanul „Є-Anonimii”, Editura Pax Aura Mundi, Galaţi, primul dintr-o trilogie anunţată  şi cu un umorist de nuanţă filosofică şi de renume, având pe coperta recentei cărţi un „Chef pe Titanic”, Editura PIM, Iaşi. 

Introducerea în universul celor doi scriitori şi urarea de bun venit în „clubul septuagenarilor” le-a făcut cu artă moderatorul Teodor Parapiru (FOTO), situându-l pe Apostol Gurău „în rândul dintâi al scriitorilor”, şi găsind  „un intelectual rasat” în Vasile Ghica.

Înainte de a se porni discursurile participanţilor, Apostol Gurău a făcut ca fiecare dintre cei prezenţi în sala „Eminescu” să primească romanul său, aşa că despre prozator s-a discutat cu cărţile pe masă.

Primul la cuvânt a fost Ilie Z. Pleşcan, venit de acasă cu o elaborată întâmpinare a cărţii lui Apostol Gurău. „Un purtător de drapel al prozei gălăţene”, a decretat Paul Sân-Petru, amintind de debutul lui Apostol Gurău în cenaclurile de altădată.

Referindu-se la interviurile anterioare cu fiecare dintre cei doi, Ghiţă Nazare a încercat să puncteze din personalităţile celor doi scriitori.  Cititoarea cea mai profundă a romanului s-a dovedit, printr-o intervenţie „la obiect”, privind construcţia epică şi personajele, Nicoleta Crânganu.

Un alt prozator de primă linie, Constantin Vremuleţ a remarcat „literatura de esenţă” la Apostol Gurău şi încăpăţânarea de a persista în umor la Vasile Ghica. 

Dan Plăeşu a amintit de debutul lui Apostol Gurău la Editura lui Preda, „Cartea Românească” şi de colaborarea constantă la „Buzunar” cu Vasile Ghica, cel remarcat de Şerban Cioculescu.

Cu umor şi profunzime, Radu Macovei şi-a amintit de colegul de facultate de la Iaşi, Vasile Ghica, prieten şi colaborator vechi al ziarului „Viaţa liberă”, numai bun pentru o statuie la Tecuci şi a amintit de girul pe care Marin Preda i l-a dat lui Apostol Gurău, după cum Viorel Dinescu l-a avut pe cel al lui Eugen Barbu.

Au mai intervenit Gheorghe Gurău, cu epigrame la ţintă şi Neculai Staicu-Buciumeni, mulţumind pentru urările care i s-au făcut în salon la 90 de ani şi dovedind, chiar prin acesta, că septuagenarii sunt, cu adevărat, „tineri”… 

Despre peripeţiile editoriale trăite de-a lungul timpului a vorbit Vasile Ghica, amintind de colaborările locale, dar şi naţionale, cum ar fi cele cu Adrian Păunescu. A dat citire şi umor aforisme, printre care „Femeia este examenul de licenţă al lui Dumnezeu în materie de estetică”… 

Apostol Gurău a adus, la sfârşitul discursului său, o veste mult aşteptată: în primăvară, de Paşti, va veni cu volumul doi al trilogiei, în care va scrie despre revoluţia din Galaţi…

Teodor Parapiru a avut încă un bun prilej de a vorbi despre valoarea literaturii scrise la Galaţi şi a de a reitera îndemnul de  a ne citi scriitorii. 

Citit 8281 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.