70 de portrete ale domnitorilor români

70 de portrete ale domnitorilor români
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la Muzeul Judeţean de Istorie au avut loc două evenimente prilejuite de sărbătoarea Zilei Naţionale: masa rotundă intitulată „Manifestarea conceptului de unitate în istoria românilor”, realizată de instituţia gazdă în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului şi Catedra de Istorie a Universităţii „Dunărea de Jos”, şi vernisajul expoziţiei „Portrete ale domnitorilor români”.

Cu sacoşa, la muzeu

Prof.dr. Gheorghe Felea, lector univ.dr. Constantin Ardeleanu, muzeograf dr.Ingrid Bahamat, prof.dr.Sorin Langu, prof. Ramona Livan, prof.Ghiţă Nazare (iniţiatorul mesei rotunde) şi prof.Cristian Căldăraru (FOTO) au vorbit despre unitatea românilor în faţa  elevilor şi studenţilor prezenţi în număr mare la muzeu.

„Iniţial, am vrut să organizăm acest dublu eveniment la Casa Colecţiilor,  însă ne-am gândit că prea puţini gălăţeni ajung de la piaţă, cu sacoşele pline, să vadă şi un muzeu, în fosta Farmacie Ţinc, aşa că, din considerente tehnice, am ales să desfăşurăm cele două evenimente la sediul instituţiei”, a spus la vernisaj directorul Cristian Căldăraru.

Radu Moţoc i-a strâns pe domnitori

Ideea expoziţiei de portrete ale domnitorilor români s-a născut în anul 2005 şi i-a aparţinut domnului Radu Moţoc, un gălăţean entuziast, pasionat de istorie, care a solicitat de la Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” astfel de portrete.

„Apoi a continuat să caute albumul lui Nicolae Iorga,  „Portrete ale domnitorilor români”, tipărit la Sibiu, în 1930, pe care l-a găsit şi l-a scanat la Muzeul Ţării Făgăraşului”, povesteşte Cristian Căldăraru.

„Acelor imagini le-a adăugat portretele din  colecţia specială de la V.A.Urechia şi a propus să facă o trecere în revistă, printr-o expoziţie, a epocilor istorice româneşti pornind din secolul al XIV-lea până în epoca modernă”.

„Tot domnului Moţoc îi datorăm faptul că în ultimii ani, în calitate de secretar al Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala Costache Negri, a făcut ca legăturile noastre cu românii din Basarabia să fie strânse şi concrete”.

„În 2007 a terminat de scanat cele 135 de imagini, a obţinut de la primarul Dumitru Nicolae  o sponsorizare personală, le-a înrămat  şi le-a expus la Bălţi, apoi la Orhei şi Chişinău”.

„La Galaţi sunt prezentate acum, pentru prima oară, 70 dintre portrete, restul fiind donate Universităţii din Bălţi”, a mai adăugat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, precizand că de aşezarea exponatelor în ordine cronologică s-a ocupat muzeograful Magda Tuluş.

Expoziţia rămâne deschisă la Muzeul de Istorie de pe strada Maior Iancu Fotea şi vă aşteaptă să o vizitaţi zilnic, între orele 9,00 şi 17,00.

Citit 3166 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.