Icoanele lui Florian Crihană în foaierul Teatrului Dramatic

Icoanele lui Florian Crihană în foaierul Teatrului Dramatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până la începutul lunii ianuarie, în foaierul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” este deschisă o expoziţie cu vânzare, semnată de Florian Doru Crihană, în cadrul galeriei ce-i poartă numele artistului.

„Sunt prezentate icoane şi picturi cu subiect tradiţional, de iarnă: capra, pluguşorul, steaua, strivitul poamei, pregătirea miresei, primirea miresei. Unele lucrări le-am realizat în ultimii 20 de ani, de când am început să fac icoane”.

„La un moment dat m-am oprit, văzând că a venit un val de oportunism, de realizatori în serie mare, cu lucrări de slabă calitate, care m-au cam scos din magazinul Fondului plastic dar, în paralel cu caricatura, am continuat să lucrez, încurajat fiind şi de plasticianul Gheorghe Andreescu. Pentru mine e important că un artist de talia domnului Andreescu mi-a spus să continui, voi ţine cont de părerea dumnealui”, declară Florian Crihană.

Artistul plastic gălăţean a început să studieze icoana bizantină imediat după 1989, principalul document de studiu fiindu-i „Erminia Picturii Bizantine”, lucrare ce conţine cele mai importante indicaţii de realizare a unei icoane bizantine pe lemn.

Oriunde a fost plecat prin ţările de credinţă ortodoxă, dar nu numai, Crihană a vizitat biserici la Belgrad, Zemun, Gabrovo, Moscova, Surgut, Atena, Salonic, Istanbul şi Cracovia.

În ultimii ani, activitatea sa de creaţie religioasă s-a intensificat datorită unei colaborări fructuoase cu Grecia, ajungând în prezent la câteva sute de piese.

Artistul este recunoscător conducerii Teatrului Dramatic „Fani Tardini” pentru găzduirea galeriei Crihană: „Cu domnul director Vlad Vasiliu mă înţeleg foarte bine, fără să avem nevoie de prea multe cuvinte. Deja Galeria Crihană există de un an şi jumătate în foaierul teatrului şi încerc să o dezvolt”.

„Îi am pe studenţii de la Facultatea de Artă care ar vrea să vină şi ei cu lucrări aici, dar nu pot face  schimbarea brusc, trebuie să fie ceva important, care să merite o locaţie atât de frumoasă. De exemplu, nu aş accepta o expoziţie de flori, eu sunt mai modernist, vreau ca privitorul să aibă ce vedea şi sper să-i pot determina pe studenţi să se apuce de lucruri serioase, care să le reflecte propria gândire”.

În primul an, Galeria Florian Doru Crihană a găzduit numai caricatură: „Toate expoziţiile de la Galeriile de Artă au fost mutate apoi aici, la Dramatic. O dată la 6 săptămâni am schimbat lucrările pentru ca publicul iubitor de teatru să nu vadă mereu aceleaşi caricaturi. S-a scris şi în Germania despre expoziţiile Galeriei”, mai spune Florian Doru Crihană.  

Aşadar, în prag de sărbători, dacă doriţi să vedeţi expoziţia de icoane şi picturi cu subiecte tradiţionale de iarnă, intraţi în foaierul teatrului.     

Citit 825 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.