Jana şi Gheorghe Andreescu expun la Galeriile Academiei Române

Jana şi Gheorghe Andreescu expun la Galeriile Academiei Române
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Deschisă în vara anului trecut la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu", expoziția personală "Imagini eseu" a pictorilor Gheorghe și Jana Andreescu, mult mai îmbogățită decât în varianta gălățeană, este găzduită în aceste zile de Galeriile de Artă ale Academiei Române din București (strada Rahovei nr. 176).

La vernisaj, cei doi soți au fost prezentați publicului de conf. univ. dr. Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), și de istoricul și criticul de artă Luiza Barcan, ambii evocând personalitatea artistică și specificul creației acestora.

Gheorghe și Jana Andreescu sunt pictori și graficieni foarte cunoscuți pe plan local și național, cu o activitate artistică și didactică foarte bogată, fiecare având în palmares peste 25 de expoziții personale, organizate în Galați, Brăila, București, Ploiești, Călărași, Bârlad, Brașov, Veneția și Roma (Italia), Viena (Austria), Ulm (Germania), Paris (Franța), au numeroase participări la manifestări de profil cu caracter local, național și internațional, ca și participări la Taberele de creație de la Dragoslavele (Argeș), Argamum - Celic-Dere (Tulcea), Bucium (Iași), Ploiești, Desești (Maramureș), Tarcău (Neamț), Rânca (Gorj), Bușteni, Balcic, Varna, Șumen și Stara Zagora (Bulgaria), Zadar (Croația), Ostrov.

Ambii au fost membri fondatori ai Grupului "Axa", care a activat la Galați în perioada 1995-2003, sunt membri titulari ai UAPR din 1991, au fost distinși cu importante premii, diplome și medalii, au lucrări în colecții de stat și private din România, Franța, Germania, Bulgaria, Grecia, Israel, Italia, SUA. Gheorghe Andreescu îndeplinește, din 20 august 2020, și funcția de președinte al filialei locale a UAPR și este membru al Comisiei de Onoare și Disciplină care funcționează la nivelul naţional al organizaţiei.

Lucrările prezentate de cei doi expozanți pe simezele galeriei bucureștene reprezintă peisaje, naturi statice și compoziții. Gheorghe Andreescu expune și lucrări de sculptură realizate în marmură și piatră recompusă.

Reper important al profesionismului în pictură și grafica în acuarelă, Jana Andreescu a adus și de această dată tablouri cu imagini ale unui univers plastic populat de instrumente muzicale și flori, clădiri ale căror fațade impresionează prin arhitectura impozantă și sunt înconjurate de arbori și vegetație cu statură supradimensionată, arcade romane, ape, bărci, săbii cu mânere cu un design deosebit, fel de fel de recipiente etc. Este un univers ce-i definește creația, de o mare expresivitate plastică, liric prin excelență, tonic, prin care iubitorul de artă călătorește nestingherit cu fantezia, descoperind frumuseți care îi încântă privirea și în fața cărora trăiește sentimente de liniște și pace adâncă. Și aceasta numai pentru că pictura și grafica Janei Andreescu nu este dramatică, nu tensionează, ci relaxează și înalță sufletește. Se simte în tot ce așterne artista pe pânză, carton sau hârtie, plăcerea cu care pictează, grija pe care o manifestă pentru stabilirea unor acorduri cromatice armonioase, care ating rafinamentul. Ansamblurile tablourilor sale sunt echilibrate compozițional, coerente, încărcate de poezie, care izvorăște din cele mai intime fibre și se revarsă ca apa unui izvor, încălzind inimile celor aflați în dialog cu pictura sa. Culorile sunt vii, uneori mai discrete, întotdeauna însă expresive și aflate acolo unde le este locul. Predomină culorile primare cu nuanțele lor, formele au claritate și eleganță, imaginile plăsmuite sunt expresia demersului unei pictorițe pentru care figurativul este esențial și pe care nu-l va abandona niciodată.

Spre deosebire de cele ale soției sale, lucrările lui Gheorghe Andreescu sunt de o ținută sinonimă cu sobrietatea, autorul folosind foarte mult culorile negru și ocru, brunurile. Elementele care alcătuiesc structura compozițională a tablourilor (palate și calești regale, cai, interioare fastuoase dominate de imaginea unui pian, a unui cor sau a unui fotoliu jilț, piese de mobilier pe care staționează o iguană, insecte supradimensionate, cai înzăuați) le conferă o anumită monumentalitate. Pe fundalul altor lucrări cu discrete elemente de peisaj și motive zoomorfe, artistul proiectează pistoale haiducești realizate din marmură recompusă, cu o decorație de mare finețe, lucrată cu răbdare de bijutier.

În sculptura "Anubis", el reînvie una dintre cele mai importante divinități din mitologia egipteană, Anubis, fiu al zeului Osiris (zeu al vegetației și al Nilului), reprezentat cu cap de câine sau de șacal. Legenda spune că acesta era cel ce însoțea sufletele morților la judecata de apoi. Nu este prima dată când Gheorghe Andreescu expune alături de pictură și lucrări de sculptură, demonstrând reale calități și în această formă a artei.

Tablourile reprezentând costume de epocă, realizate într-un stil personal, cu multe elemente decorative de finețe și înscrisuri hieroglifice, impresionează prin inedit, la crearea lor având probabil un rol hotărâtor și activitatea pe care el a desfășurat-o cu ani în urmă ca scenograf la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați.

Înscriindu-se ca o manifestare publică reprezentativă pentru cariera lor artistică, expoziția "Imagini eseu" a familiei de artiști Gheorghe și Jana Andreescu este un act de cultură substanțial, de mare acuratețe, care le va oferi bucureștenilor cu siguranță mari bucurii și satisfacții estetice în acest anotimp estival.

Jana Andreescu - "Peisaj"

Gheorghe Andreescu - "Caleaşcă"

Citit 2143 ori Ultima modificare Duminică, 18 August 2024 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.