Elevă la Liceul Pedagogic din Galați, Marina Gherghef ne-a prezentat un grupaj de poeme care au fost bine primite, întărindu-ne convingerea și speranța că generația care ne urmează va purta cu brio stindardul literaturii gălățene și, implicit, va întreține brandul Cenaclului "Noduri şi Semne" cel puțin la ștacheta existentă. După lectură, a fost felicitată la modul deschis și îndemnată să-și continue creațiile și să vină la cenaclu.
"La Marina Gherghef, poezia pare un joc, un ludic bazat, totuși, pe existență și pe meditație - deci un fel de ludic filozofic; mi-a plăcut Pescar de vise, care este numai în vers alb; i-aș recomanda să nu mai amestece versul alb cu versul clasic/ rimat pentru că poate deruta; să se îndepărteze de pașoptiști (Bolintineanu, de exemplu). O așteptăm, în continuare, la cenaclu." (Gabriel Gherbăluță)
"O felicit pentru că scrie și pentru că a avut curajul să citească în cenaclu; se vede un filon sănătos de poezie, care trebuie întreținut și exploatat; să scrie și să se perfecționeze permanent; să citească poezia anilor `80-`90; a scrie în vers clasic fără a stăpâni «iambii suitori, troheii, săltărețele dactile» (Eminescu), deci regulile formei clasice (respectarea ritmului, măsurii, modalitățile de rimare etc.) este ca și cum aș urca la volanul unei mașini fără a ști să conduc. Să nu mai sacrifice textul în numele rimei! Bravo și bine ai venit în cenaclu!" (Tudor Neacșu)
"Felicitări! Este tânără, are idei, are mesaj - cred că va deveni o poetă cunoscută. O așteptăm în continuare." (Coca Drăgan)
"Are simplitate și prospețime; mi-au plăcut poemele Pescar de vise și Speranță." (Ioan Gh. Tofan)
"Mă bucur că e cu noi; o poezie care reflectă sensibilitatea vârstei; îmi amintește de mine; să continue să scrie, pentru că scrisul și cititul ne pot ajuta să ne descoperim pe noi înșine." (Carmen Neacșu)
"Scrie o poezie care, pentru vârsta ei, este de excepție; textele sunt reușite - își expune cu talent și sensibilitate trăirile, gândurile; să nu se cenzureze, să scrie așa cum o îndeamnă inspirația/ meditația. Și…, da, pare un ludic meditativ - însă, după părerea mea, este vorba, mai degrabă, de o filozofie a ludicului." (Ecaterina Păun)
"Îmi place cum curg textele; îi doresc s-o prindă acest hobby; să citească poezie contemporană; eu cred că poate să mixeze forma rimată cu cea a versului alb; are drumul ei în literatură, pe care cred că și-l va consolida." (Leonard Matei)
"Textele prezentate ne demonstrează că există un filon liric care o recomandă. Sintagme de genul: miros putred, hârtia bate piatra, (…) o ființă/ asemenea unui ghem de ață, în bătaia vântului amoros cu miros de regret, am vrut să-ți scriu un zâmbet, ești patetic de ireal sau un ideal cusut cu o ață de cuvinte etc. sunt inedite și trădează curajul de a folosi fără reținere cuvintele, de parcă ele, cuvintele, ar folosi-o pe ea, ceea ce este promițător." (Anca Șerban Gaiu)
Vineri, 8 noiembrie, de la ora 18,00, la sediul "Viaţa liberă", va citi Gabriel Gherbăluță.