Ecouri după Festivalul „Gulliver”- Două premii pentru Eduard Şişu

Ecouri după Festivalul „Gulliver”- Două premii pentru Eduard Şişu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eduard Şişu are 37 de ani şi este, din anul 2000, actor la Teatrul „Gulliver”. A absolvit secţia Dramă a Universităţii „Hyperion” din Bucureşti, în 1997, la clasa prof. Eusebiu Ştefănescu. Apoi, o scurtă perioadă s-a ocupat de afaceri, ajungând directorul zonal al unei companii naţionale cu sediul în Târgu Mureş. În 2000, când unul dintre actorii de la Gulliver, Relu Poalelungi, a intrat la facultate la Bucureşti, Eduard Şişu l-a înlocuit în rolul Pepelea din spectacolul de succes „Sânziana şi Pepelea” al Teatrului de Păpuşi „Gulliver”. Aşa a început povestea lui ca actor. Nu de dramă, cum se pregătise el, ci într-un domeniul mai dificil decât pare la prima vedere: teatrul pentru copii.

Microbul scenei

„E un microb al scenei, ca în fotbal, dacă vreţi. Timp de trei ani, după absolvirea facultăţii, m-am ocupat de lucruri „lumeşti”, de afaceri, dar dacă eşti făcut pentru fenomenul teatru atunci, mai devreme sau mai târziu, viaţa ta ajunge să se lege de domeniul pentru care eşti făcut”, spune Eduard Şişu. De la fiecare dintre regizorii cu care a lucrat, dar şi dintre actorii mari pe lângă care a stat în timpul facultăţii, la Bucureşti, Eduard a „furat” meserie. „Eu am făcut dramă în facultate. Am ajuns într-un teatru de păpuşi întâmplător, dar e mult mai complicat să joci pentru cei mici. Trebuie să fii atent la mai multe lucruri în acelaşi timp. De exemplu, eu în „Pinocchio” sunt Cireaşă, apoi intru ca Motan, timp în care mânuiesc şi Vulpea. Când ai de mânuit şi o marionetă e cu atât mai dificil”. Pe de altă parte, de când s-au unit colectivele de la Dramatic şi „Gulliver”, Eduard Şişu joacă şi în spectacolul „Mincinosul”, în regia lui Ion Sapdaru, înlocuindu-l pe Florin Toma. „Mi-am amintit de vremurile din studenţie şi mi-a plăcut foarte mult. Fiecare rol e o provocare pe care nu poţi, ca actor, decât să o accepţi bucuros”. Cel mai aproape de sufletul lui sunt regizorii  care cunosc şi munca actorilor, cum e Daniel Stanciu, de pildă, care ştie foarte bine cum să lucreze şi ce să le  ceară actorilor.  

Lumea care te purifică

Copiii sunt cei mai importanţi  pentru Eduard Şişu: „Lumea lor e lumea unde simţi că te purifici. De pe scenă n-ai cum să nu simţi ce transmit ei, e ceva mai presus de cuvinte. Sunt plini de energie pozitivă. Când joci pentru ei, toate problemele s-au terminat. Noi jucăm dimineaţa, sala de la Dramatic e foarte generoasă, aşa că orice zi, cu ei, începe bine”.

Când a  aflat că a câştigat Premiul „Dan Ganea” oferit de ziarul „Viaţa liberă”, la recent-încheiatul Festival „Gulliver”, (pentru rolul principal din spectacolul Cocoşul Năzdrăvan), Eduard Şişu a crezut, iniţial, că e o glumă: „Nu mă aşteptam, nu sunt obişnuit cu premiile. Dar mă bucur că s-a întâmplat aşa”. Pentru viitor, tânărul şi talentatul actor îşi doreşte să poată îmbina teatrul dramatic cu cel pentru copii, păstrând un echilibru între cele două. Iar în plan personal, se pregăteşte pentru venirea pe lume, la sfârşitul anului, a celui mai mare critic al viitoarelor sale roluri – propriul său copil. Astfel, Eduard Şişu a primit anul acesta nu unul, ci două premii.

Îl felicităm pentru amândouă şi vă invităm să-l urmăriţi în spectacolele Teatrului „Gulliver”, unde vă va încânta cu prezenţa sa tonică, cu vocea sa caldă şi frumoasă, dar şi  cu zâmbetul de om pus mereu pe şotii.

Citit 4533 ori Ultima modificare Luni, 07 Noiembrie 2011 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.