Lansare cu prieteni - Angela Ribinciuc, la cArtESENŢE
Foto: Foto: Sorin Pană

Lansare cu prieteni - Angela Ribinciuc, la cArtESENŢE
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Oamenii Angelei * O poezie fără duşmani, doza de artă la Centrul Cultural *

„Lansare cu prieteni” – aşa a fost denumită, pe bună dreptate, întâmplarea fericită de ieri, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, în care poeta Angela Ribinciuc şi-a lansat cartea de versuri în cunoscuta editare miniaturală a colecţiei „cArtESENŢE”; volumul „Sahare şi fântâni (cuburi de aer)", scos la Editura CCDJ. Această a cincia serie de esenţe poetice a adunat ieri, mai mult ca niciodată, prieteni din vieţile… libere ale colegei noastre de ziar: scriitori, ziarişti, directori, cititori pur şi simplu, cu foarte multă căldură.

Angela – jurnalistă, poetă, prezentatoare de evenimente, voce de radio, ţintaşul nostru câştigător, a fost re/marcată ieri încă din primele momente ale lansării cu aplauze în vers alb. Iar Sergiu Dumitrescu, directorul instituţiei, şi-a propus chiar, mucalit, să organizeze acţiuni dese la care să fie anume invitată Angela – garanţia unei prezenţe în păr: „Eu sunt sculptor şi dacă ar trebui să imortalizez în piatră un om care nu are duşmani, aş face un casting şi aş alege-o pe ea”… Vocea actorului Lucian Pânzaru ne-a adus ieri la cunoştinţă, plăcut, pagini întregi de carte, în timp ce un film prezenta imagini întotdeauna luminoase cu autoarea sărbătorită.

"Să intre cuburile de aer!"

Dintre prietenii care au ţinut să spună măcar câteva cuvinte despre autoare, scriitoarea  Katia Nanu a vorbit citând chiar din… cuburile poetei, micile poeme în proză publicate ani la rând în paginile „Vieţii libere”, apoi în volum şi, acum, în cArtESENŢE. Ziarista Petrica Paţilea, fostă colegă de redacţie, mărturisea ieri, public, că a ajuns în presă printr-un dialog pe internet purtat la celebra rubrică a Angelei, „Tranzit prin adolescenţă” (Angela a aflat abia ieri cine s-a ascuns sub pseudonim).

O rubrică cu zeci, cu sute de colaboratori în timp, cu întâlniri săptămânale la redacţie, în urma cărora s-au format artişti, jurnalişti, dar mai ales oameni! Oamenii Angelei! Ziaristul Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, a evocat apoi  întâlnirea cu poeta şi jurnalista la începuturi.  Cătălin, care a lucrat o căruţă de ani şi în audiovizual, spunea ieri: „Ziariştii tari sunt cei din presa scrisă – ăia-s cei mai buni, fără îndoială!”, iar Angela este tocmai îndrăgita „jurnalista de la Cultură”; cea scrisă! Poetul Ion Zimbru a răspuns şi el cu poezie la poezie, citind suav: …„se deschide fereastra pe dinafară, să intre cuburile de aer”…

Cartea Angelei, format de mic buzunar, a avut şi o reprezentare spaţială pentru public, ceea ce se cheamă de ani buni, în limbaj modern, „instalaţie”: un cub de hârtie, inscripţionat cu versuri şi imagini. Autor, plasticianul Eduard Constandache, de la Grupul „Athanor”, grup care va ilustra şi lansările viitoare. Coperta volumului – Eugen Ungureanu, de la CCDJ, un adevărat  factotum („E chiar un artist”, remarca ieri directorul Dumitrescu). Fotografia autoarei: Ştefan Râpaş.

În încheiere, poeta Florina Zaharia, coordonatoarea proiectului „cArtESENŢE”, a trecut în revistă seria de până acum: cinci autori deja tipăriţi şi lansaţi.

Citit 12500 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2012 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.