Salonul de primăvară al plasticienilor gălăţeni

Salonul de primăvară al plasticienilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La Sala „Nicolae Mantu” a Galeriilor  de Artă s-a deschis, luni seara, Salonul de primăvară, în cadrul căruia expun nume mari ale plasticii gălăţene, membri ai filialei locale a UAP: Ioan Murariu Neamţ, Jana şi Gigi Andreescu, Mariana Tomozei Cocoş, Mihai Gheorghe Coron, Nicolae Cărbunaru, Cornelia Burlacu Nicolaescu, Alexandru Pamfil, Gheorghe Suciu, Daniela Cristofor, David Sava, Gheorghe Terescenco, Eugen Holban, Tudor Şerban, Teodor Vişan, Mihaela Brumar.

După cum a afirmat Aurel Manole, preşedintele filialei gălăţene, artiştii au promis şi şi-au promis, totodată, să deschidă cât mai multe saloane, câte unul în fiecare anotimp. „Astfel îşi pot face simţită prezenţa pe simeze şi plasticieni mai puţin lucrativi, care nu pot deschide expoziţii personale”, a mai spus Aurel Manole, amintind apoi celor tineri că Galeria Mică, din cadrul Magazinului Fondului Plastic (vizavi de Sala Mantu) îi aşteaptă şi că se fac înscrieri pentru programul expoziţional din acest an.

Mariana Cocoş Tomozei, critic de artă, şi-a mărturisit curiozitatea cu care vine la vernisajul fiecărui Salon: „Chiar dacă artiştii sunt cei pe care îi cunoaştem cu toţii, am surpriza să văd de fiecare dată altceva, totul se întâmplă ca într-o instalaţie în care se creează noi relaţii, noi conexiuni între ceea ce avem pe simeze. Acesta este privilegiul artei, de a avea faţete multiple şi de a ne solicita într-un mod neaşteptat, de fiecare dată”.

Vorbind despre aşa numitele „tehnici şi materiale neconvenţionale”, criticul a mai spus: „De fapt, a trecut mai bine de o jumătate de veac de când aceste tehnici şi materiale neconvenţionale sunt folosite pe scară largă. Aş spune că pictura şi toate tehnicile tradiţionale sunt în dreptul lor să existe pe lângă  ceea ce secolul XX a adus ca neconvenţional. Avem şi astăzi, în acest Salon, o diversitate atât a genurilor cât şi a paletei de expresie, de la  peisaje, naturi statice, până la impresii care se decantează în imaginile abstracte. De fapt, nu contează dacă lucrările sunt strict figurative sau mai mult abstractizate, importantă este trăirea care se  însumează pe suprafaţa pânzei sau în obiectele tridimensionale şi cred că există o doză de autenticitate, de sinceritate a artistului faţă de ceea ce face pe care o regăsim la toţi autorii prezenţi”. Salonul rămâne deschis timp de trei săptămâni şi este cu vânzare.

Citit 7983 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2012 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.