Lumina din sanctuarul lui Ion Sălişteanu

Lumina din sanctuarul lui Ion Sălişteanu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Emoţionant a fost vernisajul de ieri, de la Muzeul de Artă Vizuală. „In memoriam – Ion Sălişteanu” se numeşte expoziţia care s-a deschis în prezenţa fiicei regretatului artist, expoziţie care „transmite ceva din căldura, înţelepciunea şi harul celui care a fost maestrul Ion Sălişteanu”, cum bine a spus directorul Dan Basarab Nanu.

Oana Sălişteanu, fiica maestrului, a mărturisit că este recunoscătoare instituţiei gălăţene de cultură pentru modul „minunat şi eficient” în care pune în valoare lucrările tatălui său, dar şi muzeografului Gheorghe Andreescu, pentru felul cum a aşezat-o pe simeze. „Au trecut zece luni de când, fizic, tata nu mai e cu noi. În aceste zece luni am încercat, eu şi familia mea, să-i păstrăm memoria cât mai vie. Există în România patru săli cu permanentă expunere Sălişteanu – la Piteşti, Reşiţa, Caransebeş şi Călăraşi.  Fac public o făgăduinţă: atâta timp cât o să am sânge în vine, o să lupt pentru memoria foarte luminoasă a lui Ion Sălişteanu”, a spus, cu emoţie, fiica maestrului.

Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi, instituţie ce a găzduit expoziţia înainte de a fi montată la Galaţi, a recunoscut, la rândul său, că descoperă faţete nebănuite ale creaţiei autorului, pe care nu i le cunoştea, deşi au fost prieteni timp de 25 de ani.  „Am adus la Galaţi o fărâmă din spiritul domnului Sălişteanu. Gheorghe Andreescu a reuşit, prin maniera minunată de expunere a lucrărilor, să exploateze unele unghiuri ale spectaculosului la Ion Sălişteanu, care îl fac mult mai vizibil, mai cald, mai aproape de privitor”. 

Muzeograful Gigi Andreescu a amintit, la rândul său, unele faţete mai puţin dezvăluite ale lucrărilor maestrului Sălişteanu: „monumentalitatea acestora şi partea de sentiment pe care a depus-o artistul în execuţia lor”.  „Contribuţia mea la reuşita acestei expoziţii este minoră. Partea importantă este aceea a creaţiei maestrului Sălişteanu, plăcerea sa de a crea, de a se juca cu formele. Fiecare lucrare a sa pare un minim de efort plastic spre mari realizări artistice”, a mai spus muzeograful.

Expoziţia este, realmente, o încântare, semn că, într-adevăr, spiritul luminos al maestrului este prezent, astfel că nu greşim cu nimic dacă îmbrăţişăm ideea directorului Dan Basarab Nanu de a o numi  „Sanctuarul Ion Sălişteanu”. Dacă doriţi să vă bucuraţi ochii şi sufletul, faceţi o vizită la Muzeu.

Citit 5016 ori Ultima modificare Duminică, 11 Martie 2012 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.