Gălăţenii vor salvarea Casei Gheorghiu!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Gălăţenii vor salvarea Casei Gheorghiu!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articolele prin care semnalam situaţia dezastruoasă a imobilului din Strada Domnească nr. 24, chiar dacă nu au sensibilizat Primăria, astfel încât să ia măsura asigurării pazei, au stârnit, în schimb, interesul cititorilor “Vieţii libere”. Georgel Constantiniu, pasionat de istoria locurilor, ne-a trimis la redacţie trei mesaje electronice de completare – şi, pe alocuri, de rectificare – a informaţiilor publicate.

Vandalizarea a început în urmă cu mulţi ani

“Caracteristica ieşită din comun a zilei de 29 februarie nu a fost faptul că vandalii s-au apucat să demoleze clădirea, ci doar că s-a produs prăbuşirea tavanului ca efect combinat a două elemente intrate în fază extremă: vremea lunii februarie şi agresivitatea grupurilor de vizitatori”, ne scrie cititorul nostru, care a urmărit, de-a lungul timpului, situaţia imobilului. „Procesul real al vandalizării a început mult mai dinainte, de fapt din momentul în care, în casă, au apărut o serie de locatari dubioşi (între anii 1992-1999, în perioada mandatelor lui Durbacă), la început cu acte, mai la urmă complet ilegal. După care noul primar a iniţiat procedura evacuării (2000-2003), scop în care, pentru a-i convinge pe cei mai îndărătnici, imobilul a fost decuplat de la utilităţi, inclusiv de la curentul electric. O mare inundaţie şi două incendii au şubrezit şi mai mult clădirea”.

„Locatarul” statornic

„Apoi s-a luat măsura blocării accesului din stradă cu plasă sudată, în timp ce spatele a beneficiat de o improvizaţie din lemn, care a fost spulberată rapid fără ca vreun oficial din Primărie sau Secţia de Poliţie, de vizavi, să se sesizeze, cumva. De atunci, au trecut cel puţin şapte ani. Acolo intră lejer oricine vrea, amatorii de lemn pentru foc au extras metodic tot ce era în golurile de trecere dintre camere, cei de fier vechi balustradele scărilor interioare. La parter se află chiar şi acum instalat de mai mulţi ani, un „locatar” statornic. E acelaşi individ care a populat şi Farmacia Ţinc înainte de a se hotărî evacuarea şi restaurarea clădirii”, ne semnalează cititorul nostru.


 „Lacătul bun face oamenii cinstiţi”

Este absolut necesară asigurarea pazei şi împrejmuirea zonei, care reprezintă un adevărat pericol pentru trecători, mai ales după ce au fost furaţi şi câţiva dintre căpriorii de la acoperiş. „În primul rând trebuie blocat accesul din spate”, propune cititorul. „De fapt, Poliţia ar putea fi exonerată de răspundere tocmai pentru că nu au existat cele mai elementare măsuri de asigurare. Cum să sancţionezi pe cineva pentru vandalizarea unui bun care e lăsat vraişte, în mod iresponsabil, de proprietar? O vorbă din popor spune că „Lacătul bun face hoţii oameni cinstiţi”. Poliţia gălăţeană însă, nu a făcut nici măcar gestul elementar de a se «acoperi» cu o amărâtă de hârtie, sesizând situaţia proprietarului, oficial şi cu solicitarea de măsuri adecvate”.

Amenda o plătim tot noi

Măsura pe care urmează să o ia săptămâna aceasta Direcţia pentru Cultură este amendarea Primăriei cu 5.000 de lei (bani de la bugetul local – n.r.) – amendă pe care, ne scrie domnul Constantiniu, „o vom plăti tot noi, ceea ce este absolut corect, poate chiar prea puţin, deoarece ne merităm soarta! Căci ideea de răspundere personală, în faţa unor astfel de sancţiuni financiare, nu are aplicabilitate în câmpul legislaţiei actuale, indiferent cât de certă este identitatea funcţionarilor culpabili”.

Vă vom ţine la curent cu demersurile viitoare ale Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu care a promis că se va implica în salvarea imobilului şi prin organizarea unor acţiuni la faţa locului, în care să-i implice pe gălăţeni.

 

Citit 5854 ori Ultima modificare Marți, 20 Martie 2012 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.