Tandem plastic de succes - Crihană – Einhorn

Tandem plastic de succes - Crihană – Einhorn
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Sala Nicolae Mantu a Galeriilor de Artă găzduieşte, până la sfârşitul lunii mai, expoziţia de grafică satirică „Umor cum-se-cade”, a plasticienilor gălăţeni Nicolae Einhorn şi Florian Doru Crihană. Aurel Manole, preşedintele filialei locale a UAP, i-a felicitat, la vernisaj, pe cei doi artişti pentru consecvenţa cu care-şi prezintă lucrările, dar şi pentru faptul că de fiecare dată ei vin cu noutăţi, în sensul bun al cuvântului.

Criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei a evidenţiat faptul că, deşi expun împreună, cei doi au stiluri şi abordări diferite: „Florian Crihană a dat dovadă de inventivitate şi în alegerea temelor expoziţiilor sale. În acest caz, este vorba despre o abordare metodică, deşi am spune că, atunci când e vorba despre artă satirică, ar trebui să fie doar un act spontan şi, în momentul în care autorul analizează tema, îi apar asociaţiile care au ca efect zâmbetul, umorul. Aşa se întâmplă şi în  această expoziţie, iar poanta fiecărei lucrări o veţi descoperi dumneavoastră. În cazul lucrărilor dedicate oraşului Bruges, satira vine din elementele specifice ale acestei cetăţi încărcate de istorie, de cultură”.

Despre Nicolae Einhorn, criticul de artă spune că este binecunoscut publicului datorită curiozităţii  neobosite pe care o are în a investiga diferite tehnici. De astă dată, avem o suită de lucrări în care tema portretului şi diferite personaje, uneori combinaţii între om şi animal, care au o notă umoristică, ne întâmpină cu o gamă cromatică şi cu o expresivitate uşor tulburătoare”.

Teodor Vişan a întrebat de ce tandemul Crihană – Einhorn, referindu-se la faptul că în ultimii ani cei doi artişti au expus de mai multe ori împreună. Răspunsul a venit din partea lui Florian Doru Crihană care a explicat că se află în perioada de timp alocată de Galeriile de Artă pentru expoziţie lui Nicolae Einhorn.

Nicolae Einhorn i-a mulţumit lui Florian Crihană pentru faptul că "l-a acceptat să intre pe scara caricaturii domniei-sale": "Mai e mult până să mă primească în interior, dar m-a făcut să mă ambiţionez să ajung cât mai aproape de potenţialul şi valoarea sa, astfel încât expoziţiile noastre să constituie un tot unitar, nu în sensul de a-i copia măiestria, ci să aibă aceeaşi cotă”. Florian Doru Crihană a recunoscut că lucrările sale sunt comandate de administraţia oraşului Bruges din Belgia şi că ele constituie doar o primă parte a expoziţiei finale cu titlul „Broderii de Bruges”.

Citit 7634 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2012 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.