Limba română, măcar la desert - Podul de flori al cuvintelor

Limba română, măcar la desert - Podul de flori al cuvintelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eufrosina Cojocaru este profesoară de limba română în satul Barta, raionul Reni. Săptămâna trecută, la Universitatea „B. P. Haşdeu” din Cahul, la o manifestare dedicată Dunării, şi-a lansat o carte, tipărită la Galaţi! O carte care va fi balsam pentru sufletele copiilor de „dincolo”, unde, nu demult, o piesă pentru copii de Ion Creangă fusese interzisă, în turneu, ca pericol: promova limba română! „Legendele Dunării şi alte povestiri” este îngrijită de profesorul George Lateş şi am avut onoarea să-i fac şi câteva ilustraţii.

„Suntem un grup de entuziaşti din Basarabia care am început să scriem ca să ajungă astfel şi limba română la copii şi tineri”, mi-a mărturisit autoarea, care a mai publicat doar două cărţi, ambele în România. „Am încercat să publicăm povestiri sau poezii în ziare [în Ucraina], dar n-am găsit loc nicidecum. Doar cu ajutorul domnului Vadim Bacinschi, de la Odessa, am găsit înţelegere şi publicăm în revista românească „Concordia”, la Cernăuţi.” Un desert minunat la bucatele oficiale ucrainene - limba de stat trebuie ştiută şi purtată, dar nici limba maternă nu se cade uitată.

Steagul sus!

Au rămas în raion doar trei şcoli unde se predă în limba română - acum trei ani funcţionau 18! Profesoara Cojocaru i-a convins din nou pe părinţi, bătând din uşă în uşă, să-şi dea copiii la şcoala românească: din toamnă va avea 22 de elevi. De unde se vede că nu trebuie aşteptat totul de la autorităţi.

Citit 8927 ori Ultima modificare Duminică, 08 Iulie 2012 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.