Soarta Grădinii de Vară „Central”: Cândva atracţia verii, acum în paragină
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Soarta Grădinii de Vară „Central”: Cândva atracţia verii, acum în paragină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul are - sau mai bine spus a avut - una dintre cele mai frumoase şi mai strategic amplasate grădini de vară din ţară. Situată lângă Parcul Eminescu, Grădina de Vară „Central”, dată în folosinţă în 1962, având 2.000 de locuri, constituia atracţia iubitorilor de film de toate vârstele, în special vara, când un film vizionat seara, în aer liber, era visul oricărui gălăţean.

Firul istoriei acestei Grădini de vară s-a rupt după 1991, pe măsură ce Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor - RADEF Româniafilm a suferit mai multe transformări şi reorganizări, pierzând, rând pe rând, sălile de cinematograf (aflate în paragină, demolate sau retrocedate). Fostul director (până în 2005) al RADEF Galaţi, Ion Labuneţi, vorbind despre felul cum arată acum grădina, ne-a declarat: „Este păcat ca acel loc să rămână în continuare năpădit de bălării sau, mai rău, să se ajungă să se construiască blocuri pe acel teren. Nu sunt multe oraşe în ţară care să aibă o grădină în aer liber cum a avut Galaţiul”.

Proprietar este statul

Terenul aparţine în prezent domeniului privat al statului, cu alte cuvinte aceasta este explicaţia faptului că nimeni nu s-a putut atinge de acel loc. S-a încercat, în repetate rânduri, între 2006 şi 2010, transferul din proprietatea statului în domeniul public local, astfel încât respectivul teren să poată fi dat în folosinţă unei instituţii culturale - în speţă, Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. De la fostul director al acestuia, Răzvan Avram, am aflat că se făcuseră, în 2007, demersurile necesare către Ministerul Culturii pentru trecerea Grădinii de Vară în domeniul public local: „Există o hotărâre a Consiliului Judeţean Galaţi prin care acesta solicita Guvernului României trecerea din domeniul statului şi administrarea Regiei Autonome RADEF Româniafilm în domeniul public al judeţului şi în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi a imobilului situat în strada General Iacob Lahovary nr.4 (fosta Grădină de Vară Central). Pe vremea aceea, ministru al Culturii era Adrian Iorgulescu. Hârtiile s-au blocat, însă, la Ministerul de Interne, când a venit vorba despre transferul de teren între autorităţile publice”. A mai existat încă un demers, în octombrie 2010, cu acelaşi deznodământ.

Cum ne asigură Guvernul accesul la cultură…

În ţară, cei care s-au mişcat repede şi bine au reuşit să obţină aceste grădini de vară - cum s-a întâmplat la Focşani, Cluj, Piteşti - iar cei care au „pierdut trenul” nu mai au acum ce să facă. Prin Ordonanţa de Urgenţă nr.47 din 2011, privind reglementarea situaţiei juridice a unor săli şi grădini de spectacol cinematografic, Guvernul Boc a stopat „încheierea de protocoale între primarul unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare şi reprezentantul mandatat de către conducerea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor Româniafilm”.

Cu alte cuvinte, Grădina de Vară „Central” din Galaţi rămâne în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF Româniafilm, cu sediul la Bucureşti. În aceeaşi situaţie mai sunt încă 165 de săli şi grădini de spectacol cinematografic din ţară. Paradoxal, în Ordonanţa de Urgenţă din 2011 se specifică necesitatea adoptării acesteia „în scopul clarificării regimului juridic aplicabil imobilelor administrate de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor Româniafilm, (…) numai în acest fel putându-se asigura, în mod efectiv şi coerent, accesul la cultură - în conformitate cu dispoziţiile art. 33 din Constituţia României, republicată - inclusiv prin susţinerea dezvoltării cinematografiei româneşti, de la creaţie la vizionarea de către public”...

Am făcut tot acest „remember” sperând ca, măcar la ediţiile viitoare ale Festivalului de Film „Future Movie”, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, se vor găsi, totuşi, soluţii astfel încât să nu mai fie nevoie să se întrerupă circulaţia rutieră pentru ca gălăţenii să poată vedea un film în aer liber, întrucât în momentul de faţă nu există un loc unde să se poată desfăşura un festival în condiţii decente.

Citit 11334 ori Ultima modificare Joi, 02 August 2012 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.