Bibliotecă pentru 100.000 de gălăţeni în cartierul Aviaţie

Bibliotecă pentru 100.000 de gălăţeni în cartierul Aviaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul Consiliu Local va trebui să asigure cheltuielile adiacente * Directorul Zanfir Ilie nu-şi dă demisia: s-a ţinut de cuvânt!


Anul trecut, directorul Bibliotecii judeţene „V.A.Urechia” se angajase să realizeze deschiderea unui nou sediu al bibliotecii, în cartierul Aviaţie, unul foarte întins, dar fără biblioteci sau librării, în ciuda faptului că aici funcţionează cinci licee şi mai multe grădiniţe. Managerul se angajase chiar că ori reuşeşte ori îşi dă demisia! Ei, nu şi-o mai dă: miercuri ne-a invitat într-o direcţie-surpriză, care s-a dovedit a fi chiar sediul viitoarei filiale „Paul Păltănea”, amenajată în sediul excelent recondiţionat al Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (fostul Liceu Metalurgic). Aici va funcţiona filiala care va purta nr. 2, din cele patru existente în oraş, la care se adaugă cele din localităţile judeţului plus şase în străinătate (Giurgiuleşti, Cahul, Komrat, Chişinău - în Republica Moldova, Ismail şi Reni - în Ucraina).

Directorul general explică: la cei peste o sută de mii de locuitori care vor putea fi serviţi la filiala "Paul Păltănea" (dublu cât populaţia Tecuciului!), la care se adaugă locuitori care pot veni din str. Gh. Doja şi până în Traian Nord, filala poate primi statutul de „municipală”. Deja se lucra la instalarea echipamentului IT, a uşilor magnetice antifurt, iar mobilierul, executat la Tecuci, urmează să sosească săptămâna viitoare. Pereţii luminau, se făcuse curat şi pe jos, iar numele bibliotecii apărea deja pe poartă.

Deschiderea, după 15 septembrie

Vechiul Consiliu Local a aprobat în unanimitate deschiderea noului sediu, astfel încât directorul crede că în continuare autorităţile locale vor îmbrăţişa ideea de a-l şi finanţa. Lucrările s-au încheiat, managerul crede însă că 15 septembrie este „termenul optimist” pentru deschidere, sau cel mai târziu la începutul lunii decembrie, căci Consiliul Local va trebui să aprobe mai înainte şi cheltuielile cu utilităţile, de personal şi achiziţii viitoare de carte. În acest sens, biblioteca s-a adresat cu o cerere noului Consiliu Local Galaţi, încă din iunie. Prof. Zanfir Ilie crede că bugetarea ar putea fi făcută mai eficient în tandem, fifty-fifty, de Consiliul Local şi Consiliul Judeţului, având în vedere statutul propus filialei, de „bibliotecă municipală”.

Trebuie angajat personal

O altă problemă este cea a asigurării personalului care să deservească filiala cu cele peste o sută de mii de volume (cea de la Casa de Cultură a Sindicatelor deţine doar 75.000). În prezent, cele cinci filiale gălăţene şi sediul central au un „echipaj” de numai 85 de angajaţi, dar sunt destui absolvenţi ai unor facultăţi de profil care aşteaptă de mult oportunitatea unei slujbe în domeniu.

 

Citit 6079 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2012 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.