Proiect: Să rememorăm începuturile Teatrului Dramatic

Proiect: Să rememorăm începuturile Teatrului Dramatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Spectatorii anilor ´50 sunt invitaţi să-şi depene amintirile!

Aţi fost spectatori la primele montări de pe scena Teatrului Dramatic Galaţi, din 1956 sau din anii imediat următori sau aţi fost chiar implicat în vreun spectacol? Aţi cunoscut sau aţi fost martorii unor întâmplări cu actorii, regizorii şi tehnicienii începutului de drum al acelei perioade frământate din „obsedantul deceniu”? Aveţi fotografii de atunci, programe de sală, orice documente care să reconstituie epoca? Teatrul Dramatic „Fani Tardini” îi roagă pe aceşti martori preţioşi să contacteze pe secretarul literar al teatrului, Mona Sandu, la telefoanele: 0236/412745 sau 0723234697, pentru a participa la o întâlnire specială.

De vorbă despre timpuri de demult

Pe 17 septembrie, la sediul teatrului, începând cu ora 11,00, deţinătorii de amintiri sunt invitaţi la o discuţie despre aceste începuturi ale teatrului profesionist la Galaţi. De la regizorul Alexandru Berceanu, care se ocupă de proiect, am aflat că un punct special de interes îl constituie piesele „Nota zero la purtare”, de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu, în regia lui Valeriu Moisescu - debutul din 21 octombrie 1956, la Galaţi, al Ginei Patrichi. Menţionăm şi că numele actriţei a fost luat în calcul pentru atribuirea unui nume teatrului gălăţean, după 1990. Dar şi spectacolul „Mireasa desculţă”, de Sütő András şi Zoltán Hajdú, din 1958, în aceeaşi regie şi cu aceeaşi actriţă în distribuţie.

„Recuperarea culturii interzise”

Spectacolul „Mireasa desculţă”, am mai aflat de la regizorul Alexandru Berceanu, va constitui unul dintre ţintele proiectului, fiind vorba despre un spectacol interzis de autorităţile comuniste. Sunt de interes amintiri despre directorul de atunci al teatrului, Ion S. Blaga, secretarul literar Paul Liman, scenograful Adabelt Wilker, actorii Mihai Pălădeacu şi Ricardo Colberti etc. Iniţiativa, „(2012 – 2012) Proiect de recuperare şi expunere a culturii interzise”, este o idee a grupului O2G „Ofensiva generozităţii” şi are sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. În urma derulării proiectului va fi realizat un film documentar, iar în holul teatrului va fi deschisă o expoziţie.

Citit 4892 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2012 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.