Festival la Dramaticul gălăţean - Teatrul bate criza, prin comedie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Festival la Dramaticul gălăţean - Teatrul bate criza, prin comedie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Montările ingenioase pot suplini lipsa fondurilor, iar actorii îi pot înlocui pe regizori, aducând, sperăm, aer de prospeţime şi emoţie la Galaţi


Cu economie, dar de calitate, oferta din acest an a ediţiei a XXIV-a a Festivalului Naţional de Comedie, cu o tradiţie de peste 35 de ani, a reuşit deja o performanţă: a trecut de pericolul de a nu se ţine! Dacă trecem în revistă numele teatrelor care vor evolua  putem fi deja mulţumiţi: Teatrul Naţional Bucureşti, „Nottara”, Teatrul Mic, Compania „Passe-Partout - Dan Puric”, Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu, Teatrul de Stat Constanţa, Galeria Montage Bucureşti, plus (noutate!) Teatrul „B. P. Haşdeu” Cahul. În total, 13 spectacole. „Am avut destule probleme cu trupele care s-au înscris la concurs”, ne-a declarat directorul teatrului, actorul Vlad Vasiliu. S-a renunţat la cele „cu pretenţii financiare foarte mari” şi s-a mers pe „reţete” mai ieftine, cu mai puţini actori, cu decoruri reduse.

Preţul biletelor scoase la vânzare este de la 14 la 31 lei. Cu un abonament de 230 lei, care ne va economisi 60 de lei, se pot vedea toate spectacolele.

Vine Mircea Diaconu

Nu se putea deci generic mai bun decât titlul colocviului pe care îl va „administra” marţi, de la 11.00, în foaierul teatrului, îndrăgitul actor şi vremelnic ministru al Culturii Mircea Diaconu: „Criza comediei/ comedia crizei”. Păi, se râde mai puţin sau se scrâşneşte mai mult? Publicul se gândeşte, desigur, şi la scumpirile anunţate în prag de iarnă. Actorii se zbat între salariile mici şi rolurile care nu mai vin - căci montările serioase costă. Regizorii „mari” caută montări în străinătate sau la teatre bugetate mai generos de primării. Un motiv pentru cei amatori să debuteze în regie, actorii de exemplu, care văd că uneori au idei mai bune decât regizorii de care au parte…

Secretara literară a teatrului, Mona Sandu, vorbea la conferinţa de presă despre un aspect special: „Cei mai mulţi realizatori de spectacole sunt actori care s-au transformat în regizori - aceasta ar fi o coordonată a festivalului de anul acesta.” Poate vom avea mai multă prospeţime.

Vedete în juriu

Juriul festivalului, care va aprecia spectacolele intrate în concurs, a beneficiat, cu ajutorul, Primăriei, şi de invitarea unor personalităţi din ţară: actorul Mişu Dinvale, directorul Teatrului Mic, Adi Caraulea, directorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Doru Mareş, critic de teatru şi scriitor. Acestora li se vor adăuga gălăţenii, Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei de Cultură, şi scriitoarea Katia Nanu. Dacă juriul nu va propune altceva, vor fi oferite doar cinci premii spectacolelor din concurs: Marele Premiu - pentru spectacol, un premiu pentru regie, premii pentru interpretare pentru o actriţă şi un actor, premiu special al juriului.

Citit 5880 ori Ultima modificare Joi, 04 Octombrie 2012 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.