Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

O expoziţie foto-documentară de excepţie s-a deschis, ieri, la sediul Muzeului de Istorie: „Familia Chrissoveloni - un destin european”, ce va putea fi vizitată timp de o săptămână la sediul din strada Domnească nr.25. Realizată de instituţia gazdă în colaborare cu Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu, Biblioteca şi Primăria Ghidigeni, Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale şi Comunitatea Elenă, expoziţia prezintă repere semnificative din viaţa şi activitatea unei “dinastii” de bancheri-aristocraţi de origine greacă, ce a dat României trei bancheri: Nicolas Z. Chrissoveloni (1838-1913), Jean N. Chrissoveloni (1880-1926) şi Dumitru N. Chrissoveloni (1883-1957). La vernisajul de ieri au fost prezenţi trei reprezentanţi ai familiei: Sybille (măritată Manu), Ion Nicolae şi Elena Verov Chrissoveloni.
Întrebat despre palatul familiei din comuna Ghidigeni, Ion Nicolae a declarat: “Fiind devastat după 1990, acolo nu mai e astăzi decât un schelet. Planul nostru este să-l refacem şi să-i dăm o menire comercială, să-l transformăm într-un han pentru turism silvic. Având şi 400 de hectare de pădure, în ţară, cu faună deosebită, intenţionăm să facem nişte turnuri de observaţie unde să vină oameni interesaţi să vadă animalele şi păsările - nu să le împuşte, aşa cum se întâmplă, din păcate, la noi. Încercăm, atât cât putem, să reconstruim, ca să putem da ceva înapoi comunităţii. Aceasta e ţinta noastră. Vrem să luăm finanţare pentru acest proiect, aşa că prevăd ca într-un an, un an şi jumătate, să se întâmple ceea ce ne-am propus”.
Pare paradoxal ca o familie de bancheri să aibă nevoie de finanţare: “În 1932, tatăl meu a fost nevoit să semneze falimentul băncii, însă a vrut să restituie tuturor banii, astfel încât a plătit mai mult de 3 miliarde de lei, în cocoşei de aur: cred că suntem singura bancă de atunci care a plătit, când toţi ceilalţi şi-au închis uşile”, declară Ion Chrissoveloni. Familia Chrissoveloni a avut, la Ghidigeni, o fabrică de spirt, una de oţet şi una de cărămidă. Industria locului s-a dezvoltat datorită acestei familii. “Şoseaua ce străbate comuna de la un capăt la altul poartă numele Chrissoveloni, ceea ce dovedeşte că locuitorii de astăzi îi poartă acelaşi respect acestei familii”, a declarat la vernisaj Marius Mitrof, iniţiatorul expoziţiei, adăugând: “Prin acest demers ne-am propus să oferim comunităţii locale informaţii cu valoare istorică şi, pe de altă parte, să-i aducem la Galaţi pe urmaşii acestei familii care, în urmă cu cinci generaţii, au pornit aici marile afaceri, în special cele bancare".

Citit 21394 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2012 18:36

6 comentarii

 • postat de Marius Merisanu Joi, 10 Ianuarie 2013 11:08 Link la comentariu
  0
  2

  Ciudăţeniile legate de acest personaj sunt însă numeroase. Din informaţiile noastre, acesta nu a locuit niciodată la adresele înscrise în buletinul său de identitate, inclusiv la cele de flotant, aceste din urmă adrese nefiind nici măcar înregistrate în evidenţele poliţiei. Toate indiciile conduc către ideea că acesta nu este de fapt decât un escroc care a preluat identitatea moştenitorului grec al familiei Crissoveloni şi folosindu-se de acest nume a reuşit să prejudicieze statul român cu peste 600 milioane de euro. Presa îl consideră pe acest “John Crissoveloni” drept al doilea acţionar privat al Fondului Proprietatea ca şi importanţă, după moştenitorii familiei Malaxa. Însă din câte am aflat, personajul care se pretinde moştenitorul familiei Crissoveloni nu este decât o “săgeată”, iar personajul care a coordonat din umbră toate escrocheriile se numeşte Grigore Diaconescu. Toate “afacerile” imobiliare ale aşa-zisului Crissoveloni put a ilegalitate crasă. Chiar şi firma de imobiliare pe care a înfiinţat-o, nu a declarat în ultimii ani, niciodată, un profit mai mare de 200 de lei. Mai concret, “Săgeată” a fost inventat şi băgat la înaintare pentru a obţine din patrimoniul statului terenuri fără număr atribuite în baza unor hotărâri judecătoreşti adoptate de către singura judecătoare din România care a fost condamnată pentru astfel de infracţiuni. De altfel, afacerile cu terenuri realizate pe raza judeţelor Ilfov şi Giurgiu au fost realizate în numele “Săgeţii” chiar de către gestionar, statul român, tocmai datorită faptului că o mare parte dintre terenuri au fost “donate” unor funcţionari publici din administraţia locală şi centrală. Numai din lipsa spaţiului ne oprim deocamdată aici însă în numerele viitoare vom reveni cu detalii şi dovezi incontestabile despre ceea ce se poate deja numi “Mega-escrocheria Crissoveloni”.

  Raportează
 • postat de Alex Duminică, 14 Octombrie 2012 14:00 Link la comentariu
  0
  1

  E ceva obisnuit, cel putin la Muzeul de Istorie, dar nu numai, ca la vernisaje sa se intample ceva deosebit. Uneori publicul poate admira, doar in acea zi, o piesa de o mare valoare sau a carei conditii de conservare nu permit expunerea decat pentru o foarte scurta perioada. Uneori avem prilejul sa ascultam oameni de cultura de o certa valoare. Un alt fapt arhicunoscut (sau nu ?) este ca la vernisaj nu se percep taxe, pe site-ul muzeului fiind postata invitatia publica, adresata tuturor. Mediatizare se face, in limitele decentei, dar "cultura nu [prea] vinde".

  Raportează
 • postat de Gheorg Vineri, 12 Octombrie 2012 19:53 Link la comentariu
  0
  1

  Pentru ribinciuc- Multumesc. Am observat ca expozitia a venit cu ceva nou. Dar daca organizatorii nu au dezvaluit faptul ca vor veni urmasii familiei, de ce nu s-a facut o mediatizare care sa starneasca curiozitatea publicului? Cred ca inca nu stim cum sa ne vindem produsul.

  Raportează
 • postat de gorgonia Vineri, 12 Octombrie 2012 14:31 Link la comentariu
  0
  0

  Da....mai are....rusinea de a fi intrat intr-o locanta privata locala sa consume mancaruri autohtone si un nesimtit de ospatar sa-i trateze cu ce are el mai inteligent...asa cum povestea aseara la tv expres cel ce i-a insotit. Ne plangem ba de una ,ba de alta,si oferim celor care ne trec pragul tot ce are neamul asta mai prost:nesimtul !!!De unde oare l-om fi mostenit ?

  Raportează
 • postat de a ribinciuc Joi, 11 Octombrie 2012 23:19 Link la comentariu
  1
  3

  Ideea a fost a consilierului Marius Mitrof, de la Directia pentru Cultura si Patrimoniu Galati. L-au ajutat muzeografa Delia Pohrib de la Muzeul de Istorie, bibliotecara din Ghidigeni si Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale. Organizatorii nu au dezvaluit dinainte faptul ca urmasii Familiei Chrissoveloni vor fi prezenti la vernisaj, insa au insistat ca toata presa sa fie prezenta. S-au facut inregistrari pentru posturile locale de televiziune.

  Raportează
 • postat de Gheorg Joi, 11 Octombrie 2012 17:16 Link la comentariu
  0
  2

  Interesanta initiativa. Cui i-a apartinut?De ce nu s-a facut o mediatizare mai puternica? Mai are ceva familia asta in Galati?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.