Muzicalul gălăţean dă lovitura: Singurul Caragiale pe o scenă lirică românească!

Muzicalul gălăţean dă lovitura: Singurul Caragiale pe o scenă lirică românească!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul Caragiale, la joncţiunea cu Anul Paul Constantinescu * „Cea mai valoroasă operă românească după „Oedip””- la Galaţi! * Eveniment „unic” într-o sută de ani! * VIP-urile vor fi prezente la premieră


Inedit: conferinţa de presă de ieri de la Teatrul Muzical „N: Leonard” s-a desfăşurat... pe scenă, să vedem adică şi noi cât de ameţitoare este distanţa faţă de public, emoţia reflectoarelor! Şi, aşa cum a promis directorul instituţiei, Teodor Niţă, toate conferinţele de presă se vor desfăşura de-acum încolo „la locul de muncă” - pe scenă. S-a mizat ieri şi pe ideea că presa va veni mai devreme, şi, într-adevăr, am putut asista şi la finalul repetiţiei. Pauză, adică: actorii cu trupuri şi glasuri tinere, munciţi zi-lumină de regizorul Cristian Mihăilescu, mai aveau de lucru!

Dar ştirile inedite s-au ţinut lanţ! Am aflat ieri că până pe 25 noiembrie va avea loc premiera operei „Întâmplări într-o noapte furtunoasă”, după opera „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu şi piesa omonimă a lui Caragiale. „Nu ne-am dorit, dar suntem singurul teatru de operă şi operetă din ţară care montăm Caragiale! Îl omagiem pe Caragiale şi totodată pe Paul Constantinescu” - a declarat directorul teatrului, făcându-ne să ne simţim şi noi, gălăţenii, centrul a CEVA! „Este un eveniment absolut unic în România, în multe privinţe, din ultima sută de ani”, a adăugat şi regizorul spectacolului, care a căutat în Biblioteca Academiei datele care îmbracă în proză incitantă opera propriu-zisă. Dacă în alte montări de până acum, opera, de mică întindere, a trebuit, pentru a acoperi durata unui spectacol normal, să se joace „la grămadă” cu alt spectacol, de altă factură, de data aceasta ea va primi un preludiu şi o încheiere dramatică: ca în grădină la „Union”, cea evocată în piesă, un personaj cârcotaş va prezenta răutăţile „groaznice” spuse despre Caragiale în presă la vremea primelor reprezentaţii cu piesele sale. De pildă: "Să ne cheme la teatru cu nevestele noastre, cu copiii noştri, pentru a încerca până la ce grad publicul poate asculta fără a roşi obscenităţile cele mai crude, mi se pare că este a merge cam departe"... Iar în final, ca un Rică Ventuariano mulţumit că a primit mâna Ziţei, şi cârcotaşul nostru va încheia cu menţiuni laudative la opera lui nenea Iancu... Ideea a fost „aplaudată” de academicianul Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei, care a promis că va fi prezent la premieră; ca şi alte VIP-uri din zona artistică şi chiar politică, a mai dezvăluit regizorul.

Doi titani dintr-o lovitură şi un regizor de excepţie!

Liricul nostru prinde astfel şi Anul Caragiale! Dar de ce spre final? Ideea directorului Teodor Niţă a fost aceea de a continua imediat, în 2013 - cu Anul Paul Constantinescu: omagierea compozitorului care semnează şi opera „O noapte furtunoasă”.

Cu mult şarm a vorbit despre interpreţii operei, adunaţi pe scenă, maestrul Mihăilescu, despre care ştim că a fost 19 ani director (al Operei din Braşov şi al Liricului constănţean), cu multe premii pentru regie, cu montări în Franţa, Japonia, Olanda, membru în jurii internaţionale, fost tenor - chiar fost solist la Opera Naţională Bucureşti. Regizorul a găsit „redutabil” colectivul actoricesc şi tehnic de la Galaţi. Dovedind că nu încearcă doar să fie amabil, a explicat că rareori se găsesc, ca la Galaţi, destui actori pentru a asigura dubluri la roluri.


Spectacol aniversar extraordinar * Invitaţie la „Traviata” lui Ilarion Ionescu - Galaţi

Sâmbătă, de la 18,00, Teatrul „N. Leonard” ne invită la „o operă de excepţie”: „La Traviata”, de Giuseppe Verdi - spectacol in limba italiană supratitrat în limba română. Vor evolua interpreţi din Cluj, Iaşi, Chişinău şi Galaţi, în regia Eleonorei Constantinova şi sub bagheta maestrului Ilarion Ionescu - Galaţi. Ieri, maestrul Ionescu, care sâmbătă va fi omagiat la 55 de ani de carieră şi 75 de viaţă, un om plin de umor (îşi vedea omagierea „ca un parastas pe viu”), îşi revendica originile familiei de pe strada Grădina Veche şi vechile relaţii cu teatrul gălăţean, încă din 1959, pe când era solist violonist.… O personalitate copleşitoare, care a stat de vorbă, amuzat, cu ziariştii. Director onorific al Filarmonicii din Ploieşti, “figură proeminentă a Şcolii interpretative româneşti”, supranumit "Dirijorul pictor" sau "Omul-orchestră", cu studii muzicale la Paris, SUA şi România, a dirijat orchestre simfonice din ţară, din Italia, Elveţia, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia, Franţa, Belgia, Germania, Turcia, Grecia, Austria, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, SUA etc. A fost dirijor permanent al orchestrelor filarmonice din Istanbul şi Ankara, al orchestrelor simfonice din Gavle si Uppsala. În anii '70 a fondat Festivalul de Muzică de Cameră Braşov. Acum va dirija la Galaţi!

Citit 6912 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2012 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.