Sărbătoarea teatrului de animaţie: Luni începe Festivalul „Gulliver”

Sărbătoarea teatrului de animaţie: Luni începe Festivalul „Gulliver”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • 17 spectacole în cinci zile * Oaspeţi din China, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova
Începând de luni, până vineri, 23 noiembrie, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” se va desfăşura cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie „Gulliver”, care marchează 60 de ani de la înfiinţarea, la Galaţi, a Teatrului de Păpuşi – Teatrul de Stat, cum se numea în 1952. În sala mare a Dramaticului vor fi prezentate, începând de luni dimineaţă, 17 spectacole susţinute de trupe din Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, dar  şi din Bucureşti, Constanţa, Piteşti, Bacău, Braşov, Timişoara, Alba Iulia, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti. Doi oaspeţi din China vor susţine, miercuri şi joi, în sala Studio, workshop-uri despre arta animaţiei. Juriul va fi alcătuit din criticul de teatru Marius Zarfescu – preşedinte, regizoarea Maria Mierluţ şi profesorul Ilie Zanfir – membri.

Cel mai longeviv festival pentru copii

La conferinţa de presă de ieri, directorul Stelian Stancu a mărturisit că nu îşi imagina, în 1995, când a preluat festivalul Gulliver, la ediţia a treia, că va ajunge până aici: „Mica noastră ctitorie de atunci a devenit, în timp, un reper, fiind cel mai longeviv şi ritmic festival de profil din ţară”, a punctat directorul, mulţumind, totodată, autorităţilor locale şi presei pentru sprijinul permanent în realizarea şi promovarea festivalului, în toţi aceşti ani.

O premieră în limba turcă

Vorbind despre programul celei de-a XX-a ediţii, Stelian Stancu a enumerat întâi oaspeţii din străinătate: Teatrul pentru copii „Zorlu”, din Istanbul, Turcia, va fi prezent vineri cu „Răţuşca cea urâtă”, un musical care va avea premiera pe scena gălăţeană, fiind prezentat în limba turcă şi tradus simultan în limba română.  De asemenea, din Bulgaria, va veni trupa Teatrului de Păpuşi din Yambol, care va închide festivalul cu spectacolul „Remi şi leul cel bătrân”. Prietenii mai vechi ai Galaţiului, păpuşarii Teatrelor „Guguţă” şi „Licurici”, din Chişinău, vor prezenta „Sarea în bucate” (joi, la ora 16,00) şi „Crăiţa florilor” (vineri la ora 14,00).

Două spectacole studenţeşti pentru adulţi

„Ne bucurăm că, după câţiva ani de absenţă, vor veni din nou la Galaţi Teatrele din Braşov şi Timişoara. De asemenea, bunii noştri prieteni de la Ţăndărică, din Bucureşti, cu care în ultimii ani împărţim podiumurile festivalurilor din ţară”, a declarat Stelian Stancu. Studenţii vor prezenta două spectacole pentru adulţi, cei de la UNATC Bucureşti – „Buzunarul cu pâine”, miercuri, la ora 18,00, iar cei de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, „Alb şi negru”, joi, la ora 18,00. 

Programul primelor două zile

Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti va deschide festivalul luni, la ora 10,00, cu spectacolul „Rapunzel”. Apoi vor urma, la ora 14,30, actorii Teatrului pentru copii şi tineret „Elpis” din Constanţa, cu „Frumoasa şi bestia”, iar la ora 16,30, Asociaţia „Ataraxia” din Râmnicu Vâlcea va prezenta „Greieraşul cântăreţ”. Marţi, au fost programate următoarele spectacole: de la ora 10,00, „Scufiţa Roşie” – Teatrul Aşchiuţă Piteşti, la 12,30 „Cenuşăreasa” – Teatrul „Bacovia” Bacău, iar la 16,00 „Vine, vine… Caragiale” – Teatrul „Ciufulici”  Ploieşti.

Preţul biletelor este de 8 lei pentru copii şi 10 lei pentru adulţi la toate spectacolele. Vom reveni, săptămâna viitoare, cu programul fiecărei zile de festival.

 

Citit 4850 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.