Ultimul vernisaj în actualul sediu al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi

Ultimul vernisaj în actualul sediu al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Vor fi prezenţi pe simezele gălăţene 13 gravori şi desenatori din Bucureşti, alături de Gigi Andreescu

La Muzeul de Artă Vizuală are loc astăzi, la ora 12,00, vernisajul expoziţiei de grafică intitulată „Corpul Uman II”, ce reuneşte lucrări semnate de 14 artişti, gravori şi desenatori români contemporani. Unul dintre ei este gălăţean - Gheorghe Andreescu, iar 13 sunt bucureşteni: Anca Boeriu, Ion Atanasiu Delamare, Răzvan Constantin Caratănase, Andrei Ciubotaru, Ilie Chioibaş, Călin Chivu, Ovidiu Croitoru, Iuri Constantin Isar, Gavril Kovacs, Mariea Petcu-Chioibaş, Florin Stoiciu, Cristian Tarbă şi Cristian Ţârdel.

Emblema perfecţiunii sau semn al decrepitudinii

Prezentând expoziţia, academicianul prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, afirmă: „Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, acest autentic laborator de creaţie contemporană, adăposteşte în chip fericit o expoziţie închinată corpului uman, unde 14 desenatori şi gravori din Bucureşti şi Galaţi îşi prezintă reflecţia plastică pe marginea unui element fundamental al civilizaţiei: trupul omenesc. De la vechii greci, până la florentini, flamanzi şi germanii renaşterii, de la artiştii barocului la romantici, corpul omului, în splendoarea sa dumnezeiască sau în sluţenia sa diavolească, a însemnat un motiv central al artelor vizuale, iar antropocentrismul a fost mereu un simptom esenţial al înnoirilor din istoria culturii. Corpul uman, emblema perfecţiunii sau semn al decrepitudinii rămâne o constantă a artei, iar artiştii noştri creativi o dovedesc cu prisosinţă prin expoziţia de la malul Dunării”.

Peste 120 de lucrări de grafică

Curatorii expoziţiei sunt Gheorghe Andreescu, Anca Boeriu şi Florin Stoiciu. „Expoziţia aceasta, care cuprinde peste 120 de lucrări, este o continuare a unei atente şi fructuoase observaţii asupra graficii româneşti, concentrate în unele din atelierele bucureştene şi din ţară”, ne-a declarat Gigi Andreescu, cel care s-a ocupat de organizarea ei la Galaţi. Prima ediţie a expoziţiei de grafică „Corpul uman” a avut loc în 1996, din iniţiativa Societăţii  artistice „Podul” - „cu tot grupul de entuziaşti care, la acel moment, reunea un segment semnificativ de artişti gravori şi desenatori din ţară”, afirmă Gigi Andreescu. „Podul a însemnat pentru plastica românească o importantă vitalizare tehnologică, dar şi a varietăţii exprimării, a mijloacelor tehnice, dublate de o puternică efervescenţă creativă. Condus spiritual de regretatul Marcel Chirnoagă, grupul în jurul căruia gravitau Florin Stoiciu, Cristian Tarbă, Cristian Ţârdel, Anca Boeriu, Ilie Chioibaş şi alţi artişti din Bucureşti, avea  corespondent în multe ateliere din ţară. La Galaţi găsim în Ioan Simion Mărculescu, Ioan Tudor, Anca Tofan, Jana Andreescu şi subsemnatul acei artişti care au rămas profund marcaţi de simbolistica mişcării, de spiritul novator şi de acţiunile expoziţionale organizate în ţară şi străinătate. Muzeul nostru a aderat la spiritul grupării rezonând la tendinţele de atunci şi privind cu interes propunerile actuale”.

„Prin această expoziţie, ne-am propus, pe de o parte, să urmărim activitatea, în timp, a membrilor grupului „Podul”, dar şi să vitalizăm arta grafică, să-i stimulăm pe tineri să mai practice acest gen plastic, să atragem atenţia asupra multitudinii tehnicilor şi modalităţilor de exprimare în grafică, să studiem ponderea ei în rândul artelor plastice şi, nu în ultimul rând, este, dacă vreţi, o continuare a studiului meu, în domeniul graficii, pe care îl desfăşor de mulţi ani”, conchide Gheorghe Andreescu, invitându-i pe gălăţeni la ultimul vernisaj în actualul sediu al Muzeului de Artă Vizuală.

 

Citit 12859 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2012 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.