A murit sculptorul Grigore Patrichi-Smulţi

A murit sculptorul Grigore Patrichi-Smulţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

S-a stins din viaţă la Bucureşti, în dimineaţa zilei de 14 decembrie, sculptorul Grigore Patrichi, unul dintre reprezentanţii de seamă ai artei contemporane româneşti, născut în comuna Smulţi (Galaţi), pe 3 august 1937, artist care din dragoste şi respect pentru satul natal şi-a adăugat la patronimul său toponimul Smulţi.

A absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia sculptură, clasa profesorului Constantin Baraschi, promoţia 1966. A debutat în acelaşi an în cadrul Bienalei de Sculptură-Pictură. A lucrat ca profesor în învăţământul liceal, participând cu regularitate la expoziţiile din Capitală. De-a lungul anilor şi-a organizat expoziţii personale la Bucureşti, Brăila, Galaţi, Ploieşti, Slobozia, Călăraşi, Tecuci, Piteşti, Craiova, a participat la taberele şi simpozioanele naţionale de creaţie de la Măgura Buzăului, Arcuş, Lăzarea, Hobiţa, Scânteia-Iaşi, Oarba de Mureş, Valea Doftanei, Soveja etc., a făcut importante donaţii muzeelor din Tecuci, Brăila şi Călăraşi, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiilor Călăraşi şi Tecuci. Lucrări ale sale se găsesc în colecţii de stat şi private din ţară, Austria, Elveţia, Franţa, Grecia, Italia şi Olanda.

Sculptorul Grigore Patrichi-Smulţi a plecat fulgerător spre Împărăţia lui Dumnezeu. El nu mai este printre noi ca persoană fizică. A rămas în urmă opera sa ca să-şi reverse lumina, să ne mângâie şi să ne încălzească sufletele. O operă creată cu sinceritate, sacrificiu şi respect pentru artă. Avem datoria morală să i-o preţuim la adevărata ei valoare, să o facem să circule, să fie cunoască de marele public!

Corneliu Stoica

Citit 8413 ori Ultima modificare Luni, 17 Decembrie 2012 12:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.