Premiile Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, la a cincea ediţie

Premiile Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, la a cincea ediţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se puteau vinde bilete la spectacolul (căci a fost spectacol!) Premiile Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, desfăşurat joi seara la Club Serafin.

Este acolo un ring de dans extrem de rezistent, am constatat după ce ansamblul Centrului, „Doina Covurluiului”, l-a tocat mărunt, în ritmuri moldoveneşti, olteneşti, bănăţene, chiar şi ţigăneşti. Spre deosebire de alte trupe de dans popular din străinătate, care se vând bine pe ecranele televizoarelor din întreaga lume, trupa gălăţenilor nu a avut parte de echipe de schimb: dansatorii, lac de sudoare, nu au avut aproape deloc pauză, decât cât s-au schimbat în alte costume, din altă zonă folclorică.

Orchestra a fost şi ea la înălţime. Prezentate de actorul şi rapsodul Paul Buţa, au cântat, în frumoase costume populare, micuţi rapsozi din satele judeţului. De pildă,  Andra Stoica din Piscu, cea care a spart gheaţa spectacolului,  câştigase, cu o seară înainte, un premiu la Festivalul „Barbu Lăutaru” din Bacău, unde a ridicat sala în picioare. Filmul de prezentare a Centrului Cultural, proiectat în deschidere, l-a făcut pe Paul Buţa să spună că un străin nu ar crede că se poate întâmpla la Galaţi „aşa ceva”.

Spectacolul a fost prezentat de ziarista Aurelia Bogatu Matei, care vorbea despre un an greu, dar plin de realizări ale Centrului.

Premiul care s-a dus la Piscu

A fost o surpriză pentru îndrumătoarea care venise cu grupul de copii talentaţi ce au interpretat piese populare că a primit, cu lacrimi de emoţie în glas, „Premiul pentru susţinerea şi promovarea actului cultural la Dunărea de Jos”. Adică profesoara Bălaşa Frumuşanu, din Piscu, „un adevărat culegător de folclor”, realizatoare a numeroase şezători la sate, colaborator cu secţia de cercetare a Centrului, cuceritoare a unor distincţii  la  festivaluri desfăşurate în Brăila, Botoşani, Focşani etc.

Excelenţă pentru „Viaţa liberă”

Ziarul „Viaţa liberă” a fost recompensat cu aceeaşi distincţie (foto 2), meritată, zicem noi, pentru că promovează cultura într-o lume aproape exclusivă a ştirilor „de ora cinci” şi, mai mult, o face într-un mod atractiv. 

Sau, cum spunea prezentatoarea spectacolului: „Reprezintă o echipă, sunt oameni foarte talentaţi în ale scrisului, intră în casele dumneavoastră dis-de-dimineaţă, sunt profesionişti, aduc ştiri din toate domeniile de activitate: cotidianul «Viaţa liberă»!”

Căluşar emerit, la… 76 de ani!

Cunoscutul coregraf Marin Barbu, care antrenează un concurent pentru concursul de televiziune „Dansez pentru tine”, a fost „forţat” de prezentatoare ca, deşi la costum, să-i tragă un dans popular. Succesul a fost însă şi mai mare atunci când, greu de crezut, maestrul coregraf Puiu Vasilescu (foto 1, dreapta), un artist emerit, preşedintele Academiei de Dansuri Populare, care a montat spectacole de la Galaţi şi până la Montreal, la cei 76 de ani împliniţi, nu a refuzat să joace un pic, executând chiar „Căluşarii”! Am aflat, de altfel, că maestrul nu povesteşte elevilor săi paşii, ci chiar îi execută. 

Cel care doreşte înfiinţarea unei şcoli naţionale de coregrafie a primit Premiul de excelenţă al Centrului, mirându-se însă public că a primit un premiu „pentru plăcere” - plăcerea dumnealui de a lucra cu gălăţeni „extraordinari”. Maestrul a descoperit că zona noastră, în ciuda celor ce se credea, are un folclor bogat şi interesant. 

Premii româneşti – internaţionale

Din euroregiune, au fost premiate joi Ansamblul „Izvoraşul” din Cahul, Republica Moldova, şi Ansamblul „Besarabskii Suvenir” din Odesa, Ucraina. Dirijorul moldovean Ababei a mulţumit, spunând că mai bine cântă decât vorbeşte.

De la Centrul Cultural la Mamaia şi înapoi

Tânăra cântăreaţă de muzică uşoară Minodora Dediş, cea care a primit anul trecut Premiul întâi pentru interpretare la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, a fost îndelung aplaudată. Ea l-a evocat pe regretatul său profesor al Centrului Cultural, Ion Şerban, care, alături de soţia sa Sofia, a pregătit generaţii de talente.

In memoriam Ion Şerban

Cuvinte emoţionante despre regretatul profesor au spus şi alţi cunoscuţi  ai iniţiatorului festivalului internaţional de muzică uşoară pentru copii, „Ceata lui Piţigoi.”, însă nu s-a păstrat un moment de reculegere, căci nu i-ar fi plăcut profesorului care a dispărut discret, fără să spună cuiva, atunci când s-a îmbolnăvit grav. S-a aplaudat în memoria sa, iar fiica dumnealui, Ana Maria, a fost cea care a ridicat premiul. 

Bani pentru cultură

A primit premiu şi Direcţia de Dezvoltare Regională a CJ, care a atras fonduri UE şi în domeniul cultural. Niciodată nu este suficient cât merită investit în cultură, a spus preşedintele CJ, Eugen Chebac.

În cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, în parteneriat cu colegii din Republica Moldova şi Ucraina, „cea mai importantă şi mai activă comisie a fost cea de cultură, deoarece cultura nu are graniţe”, a spus preşedintele Chebac.

Citit 1059 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.