O comedie cum nu aţi mai văzut de mult: Premieră: „Take, Ianke şi Cadâr”

O comedie cum nu aţi mai văzut de mult: Premieră: „Take, Ianke şi Cadâr”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Piesa e frumoasă, e o telenovelă superbă", spune Grig Dristaru, unul dintre cei trei protagonişti


Teatrul Dramatic „Fani Tardini” îi invită pe gălăţeni mâine seară, începând cu ora 19.00, la premiera spectacolului „Take, Ianke şi Cadâr”, pe textul lui Victor Ion Popa, în regia lui Eugen Făt, acelaşi care a mai realizat pe scena gălăţeană „Femeia ca un câmp de luptă”, „Tot ce se dă”, „Labirintul Irinei - alb”, „Cutia Pandorei” şi „Orchestra Titanic”. În distribuţie îi regăsim pe actorii Petrică Păpuşă, Gabriel Constantinescu şi Grig Dristaru, alături de Svetlana Friptu, Dan Căpăţână, Cristina Uja şi Ciprian Braşoveanu.

Vorbind despre spectacol, directorul interimar al instituţiei, Cristi Gheorghe, îl consideră „o comedie pe un text extraordinar, care sigur se va bucura de succes”. La rândul său, regizorul Eugen Făt, ne-a declarat: „Eu am făcut această premieră pentru bucuria publicului, care vine să vadă calitatea spectacolului, dar şi pentru bucuria actorilor, de a juca şi de a compune partiturile atât de generoase”. Scenografia spectacolului este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu, iar muzica este selectată de Eugen Făt.

Cadâr ne cheamă la teatru pe Facebook

Grig Dristaru, interpretul rolului Cadâr, mărturiseşte că nu-i este uşor să intre în pielea personajului său, pentru că-i aminteşte, la fiecare pas, de copilărie: „Eu am crescut la Constanţa, între şase naţii, iar turcii erau chiar pe strada mea. E o amintire de preţ, care mă tulbură. Iar limbajul, dialectul, nu mi-a venit greu să mi-l însuşesc, m-am obişnuit cu el atât de mult încât mă trezesc spunând chiar şi la magazin: dădeam, bre şi la mine… de se uită vânzătoarele lung. Mi-am dorit acest rol, făcea parte din panoplia rolurilor la care visam. Nu a fost uşor şi pentru faptul că pentru că repetiţiile au fost lungi, spectacolul e lung, colegii Take şi Ianke au, poate, dublu decât mine: trebuie să ai răbdare cu toată lumea, să înţelegi lapsusurile şi nervii fiecăruia, iar nervi - până când elaborezi rolul şi ajungi la premieră, sunt mulţi…”. Pe gălăţeni, Moş Cadâr îi invită convingător: „Haidi, bre, venim la teatru! Eu i-am chemat şi pe Facebook, am pus de câteva zile o poză acolo. Veneam la noi, la pravalie, să luaţi râsete, să luaţi înţelegere, umanism şi bunatate. Bunătate, asta lipseam, de ce s-a ticaloşit lumea, bre? Să faceam bani, da, dar cu sufletele noastre şi cu iubirea dintre noi cum rămâne? Piesa e frumoasă, e o telenovelă superbă. Iar gălăţenii ştiu că aşteptau de mult aşa un spectacol”.

Publicul - partenerul din sală

Petrică Păpuşă este Take în spectacol. Nici pentru el nu e uşor: „E cumplit de greu, pentru că e un spectacol care s-a rulat mult şi acum trebuie să găseşti ceva nou, ceva nuanţe, legate de caracter, de individualitate şi nu prea coincide cu individualitatea mea, pentru că eu am rămas acelaşi zvăpăiat şi trebuie să-mi pun mereu frână… Sper să iasă bine şi să mă ţină atât memoria cât şi puterile. Gălăţenilor le spunem din toată inima să vină la teatru să vadă un spectacol de-al nostru, autohton, de la rădăcini. Nu zic să ne susţină, că susţinerea vine din partea Primăriei, dar să vină alături de noi, să le simţim suflul, să avem partenerul, al patrulea - pe lângă noi, cei trei - căruia să ne adresăm. Spectatorul gălăţean e atât de tolerant şi bun la suflet, încât întotdeauna jucăm pentru el cu plăcere”.

Aşadar astă-seară, la ora 19.00 şi mâine seară, la aceeaşi oră, nu rataţi întâlnirea cu „Take, Ianke şi Cadâr”. O comedie cum nu aţi mai văzut de mult.

 

Citit 17584 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2013 16:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.