Premieră la Teatru Muzical: „Cabaret”, de Ziua Îndrăgostiţilor

Premieră la Teatru Muzical: „Cabaret”, de Ziua Îndrăgostiţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzică, dans, lumini şi...  fum


Anul acesta, îndrăgostiţii de toate vârstele sunt invitaţi, pe 14 februarie, la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, la un eveniment inedit: premiera spectacolului „Cabaret”, la care cuplurile vor putea intra cu un singur bilet. Directorul teatrului, Teodor Niţă, declară: „Ne-am gândit să le oferim ceva special spectatorilor noştri. Ne raliem gustului publicului şi îi oferim un spectacol tip musical, la care îşi dau concursul orchestra de estradă, baletul şi corul teatrului. Cuvântul „estradă” suna frumos cândva şi avea o strălucire aparte. Din păcate, acum termenul e perimat şi nu mai e atrăgător pentru public. Ne duce cu gândul la acele spectacole gen Constantin Tănase, în care cineva cântă, altcineva spune o glumă şi tot aşa. Estrada muzicalului nostru a fost, la un moment dat, una dintre cele mai bune din ţară. Acum, chiar şi la Bucureşti, genul acesta de spectacole se joacă doar cu 70-80 de persoane în sală. La noi, experienţa e clară: în 2012 nu am mai pus în scenă decât comedii muzicale, gen Firfirică, niciun spectacol de estradă, pentru că veneau câte 30-40 de persoane în sală. Acum sunt la modă musicalurile. Vorbim, în plan internaţional, de „Cats”, de „Mamma mia”, spectacole pe care eu le-am accesat deja, în doresc să le avem în repertoriul viitor al teatrului, numai că sunt foarte scumpe drepturile de autor. Acesta este singurul impediment”.

„Un SF cu oameni vii”…

Până să putem avea la Galaţi musicalurile în vogă, conducerea teatrului a găsit o soluţie la îndemână: „Am inventat un spectacol sută la sută autohton”, ne spune Teodor Niţă, detaliind: „Am pornit de la o idee proprie, care mi-a venit în timp ce căutam soluţii. Şi dacă la operă şi operetă mă simt ca peştele în apă, fiind exact domeniul meu, cu estrada am avut mari probleme - fiind un domeniu, aşa cum spuneam, în impas. Nu vrem să o desfiinţăm, idee care s-a vehiculat cu câţiva ani în urmă. Pentru că teatrul muzical gălăţean a luat fiinţă prin estrada lui. Mi-a venit, aşadar, ideea unui spectacol „Cabaret”, i-am împărtăşit-o lui Ionuţ Negrişanu şi împreună am vorbit apoi cu Bogdan Drăgulescu, regizor de film. Ne-am dorit să fie un spectacol care să aibă un impact puternic şi prin imagine. Bogdan semnează atât regia cât şi scenografia acestui spectacol de producţie autohtonă, cu piese internaţionale, alese de Bogdan, dar şi de noi, în conjunctura scenografiei, în cursivitatea şi logica gândite de el, puse în scenă într-un mod cu totul inedit. Vă asigur că nu aţi mai văzut un astfel de spectacol la Galaţi. Este realizat ca un film science fiction, cu dansuri autohtone, cu oameni vii, dar pus în scenă cu multe lumini, cu fum, cu imagini, proiecţii, cu întoarceri în timp - în anii 1940. Este un spectacol într-un singur act, care va dura probabil o oră şi jumătate, cu orchestră în avanscenă. Pe mine m-a fascinat ceea ce a reuşit Bogdan şi sunt sigur că spectacolul va fi de succes. Vreau ca 14 februarie să fie data revenirii estradei în inima gălăţenilor”.

"Trebuie să devenim un teatru performant"

Este a treia premieră cu Teodor Niţă director al teatrului - după My fair Lady şi Noaptea furtunoasă, iar pe 1 martie urmează încă una. „Am ajuns la concluzia că noi, în teatru, nu avem lumini. La un spectacol de operă, regizorul Cristian Mihăilescu a spus că, pur şi simplu, nu are ce-i trebuie în materie de lumini. La sfârşitul anului trecut ne-au rămas nişte bani, i-am investit pe toţi în lumini şi sonorizare. Trebuie să devenim un teatru performant, trendul este al spectacolelor moderne, cu proiectoare, cu imagini de film, cu lumini extraordinare. Lumini de cuarţ, aparat de fum, dar fum greu, care se aşterne, ca o pătură. La „Cabaret” s-a lucrat două luni din plin şi este un spectacol în care am investit, din toate punctele de vedere”, conchide directorul teatrului.

Pe 14 februarie va fi avanpremiera de la „Cabaret”, iar pe 16 şi 17 - premiera spectacolului.

Citit 18727 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2013 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.