Victor Cilincă, invitat la „Bastilia”, unde se va juca „Poveste de colorat”

Victor Cilincă, invitat la „Bastilia”, unde se va juca „Poveste de colorat”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Duminică, la Bucureşti, are loc premiera spectacolului său pentru copii

Colegul nostru Victor Cilincă va fi duminică, la prânz, în Bucureşti, la Librăria „Bastilia”, din Piaţa Romană, unde se va juca, în premieră, cea mai nouă piesă a sa de teatru pentru copii, intitulată „Poveste de colorat”. Spectacolul este realizat de compania independentă de teatru „Artelier D”, condus de Daniela Mişcov şi se adresează copiilor de la 2,5 la 5 ani.

O lume delicată

Este un spectacol de teatru de păpuşi, create din hârtie multicoloră, pornind de la un scenariu original, prezentat în premieră absolută. Iată ce declară Daniela Mişcov: „Poveste de colorat" este o piesă care ne face cunoştinţă cu o lume delicată,  dar plină de firesc, care vorbeşte despre surprizele realităţii, atunci când o cunoşti cu propriii tăi ochi. Scenariul îi aparţine dramaturgului Victor Cilincă, care ne-a oferit şansa unui spectacol de teatru sută la sută. Începe astfel o minunată colaborare, cu piese originale româneşti noi, inspirate din prezent şi din realitatea înconjurătoare, ai cărei beneficiari sunt copiii. Personajele primei părţi a piesei sunt o pasăre albastră, Albăstriţa, şi o broscuţă galbenă, Gălbeniţa. Din vorbă în vorbă, cele două se împrietenesc şi creează o  culoare nouă, verde, aşa cum o adevărată prietenie naşte o valoare şi o emoţie nouă. Partea a doua, cu personaje şi culori noi (Vulpiţa mov şi Portocala prea coaptă), va avea premiera în luna martie. Întrucât este o poveste de colorat, după spectacol, duminică, micuţii se vor juca pictând personajele poveştii, în galben, albastru sau verde şi vor putea admira fotografii cu păsări şi broaşte în aceste culori.

„M-a inspirat Exupery…”

„Mi-a plăcut mult „Micul prinţ” şi chiar am fost în „deşertul ăla”, aşa că m-a inspirat bine, sper, Exupery…”, mărturiseşte Victor Cilincă, explicând astfel cum s-a născut „Poveste de colorat”.

Daniela Mişcov este dramaturg şi coordonator de proiecte, printre altele, la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti şi a contribuit la fondarea festivalului internaţional de teatru al acestuia. A realizat proiecte şi la Teatrul „Bulandra” şi conduce de câţiva ani compania de teatru „Atelier D”, dedicată copiilor de vârste foarte mici. Este regizor şi traducător, editor de carte, este implicată în proiecte internaţionale, a fost câţiva ani, până în 2011, secretar general al ASSITEJ (International assotiation of theaters for children and young people). Are prieteni de teatru peste tot în lume şi se mândreşte cu acest fapt, întrucât crede cu tărie în menţinerea prieteniei internaţionale şi conexiunilor.

Despre „Poveste de colorat”, Daniela Mişcov afirmă că este o piesă contemporană, românească, nou-nouţă, pentru copiii de până la 5 ani, scrisă cu umor, delicateţe şi naturaleţe, de Victor Cilincă”. Oare când se vor pune şi la Galaţi în scenă spectacole de calitate pentru copiii preşcolari?

Citit 12552 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2013 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.