Daniel Lungu a trecut Oceanul pe scenă! „Novecento”, pusă de un regizor gălăţean

Daniel Lungu a trecut Oceanul pe scenă! „Novecento”, pusă de un regizor gălăţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Fiecare poveste are muzica ei”, spunea chiar Alessandro Baricco, autorul copleşitoarei monodrame „Novecento”, jucată vineri pe scena Casei de Cultură a Studenţilor de o trupă tânără bucureşteană, în regia gălăţeanului Daniel Lungu. Un public foarte tânăr, puţin format, cam rece în sală şi totuşi, două ore şi jumătate n-a respirat nimeni la one man show-ul actorului Mihai Costache, multipremiat, care a urcat pe mai multe scene din ţară, chiar un rol principal, de succes, la Teatrul de Comedie Bucureşti. Jocul pare însă un duet, căci, cântând emoţionant la vioară, răspunzând privirilor actorului, mâncând, ascultând, violonista Maria Bălănean este un partener de joc real! Povestea, sfâşietoare, a omului care s-a născut pe ocean ca un Robinson pe o insulă făcută din muzică, n-a devenit melodramatică în viziunea regizorului, cu un actor atât de cald, capabil de nuanţe: bătându-se cu imaginea deja formată de filmul lui Tornatore („The Legend of 1900”), cu Tim Roth în rolul lui Costache acum. Lungu are un mod original de a rezolva scena ţigării care se autoaprinde de la corzile, încinse, ale pianului, într-un veritabil duel muzical. Regizorul ne atrage atenţia asupra actorului, timp în care violonista face ţigara să ia foc „singură”: „trompe l´oleil”, magie!

Actorul are strălucire în ochi, umor, tandreţe, foloseşte excelent obiectele – foarte bine iese jocul de-a hubloul cu blatul de masă, transparent. Este cultivat paradoxul: furia, înjurăturile, sunt fără vorbe, explozia navei – un „buuum!” şoptit, „canonada” pianului – o lungă tăcere. Curaj, dar şi mult bun-simţ, maturitate, în acest spectacol!

Regizorul Daniel Lungu, proaspăt absolvent de Regie la Bucureşti, şi-a luat zborul de aici, din Galaţi! 2005: elevul de atunci Daniel Lungu primea premiul pentru cea mai bună regie la LicArt – Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni, de la juriul format din „grei”: Mircea Albulescu şi Alexa Visarion, actori, şi Alice Georgescu, critic teatral. Cu o piesă scrisă de el (era publicat cu o piesă la 16 ani, a jucat şi regizat încă din liceu!).

Citit 2447 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2013 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.