Plasticiană gălăţeancă recompensată la Iaşi: Crenguţa Macarie - Marele Premiu la "Eminesciana"

Plasticiană gălăţeancă recompensată la Iaşi: Crenguţa Macarie - Marele Premiu la "Eminesciana"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După premiul câştigat recent la Bienala Naţională „Ion Andreescu”, de la Buzău, plasticiana Crenguţa Macarie din Galaţi a primit, la cea de-a treia ediţie a Concursului Internaţional de creaţie plastico-lirică „Eminesciana”, desfăşurat la Iaşi, Marele Premiu şi o Diplomă de Onoare, pentru lucrarea intitulată „Ondina - Fantazie”. Preşedintele juriului a fost criticul de artă Valentin Ciucă, iar managerul proiectului - prof.dr.Ofelia Huţul. La concurs au participat 135 de artişti din zona artelor vizuale, din ţară şi din străinătate.

Vorbind despre ediţia din acest an, prof.univ. dr. Mihai Păstrăguş, membru al juriului, afirmă: „Dialogul artelor vizuale cu Eminescu a fost abordat în diverse moduri şi grade de profunzime: unii artişti au participat pasiv, ca ilustratori de titluri sau versuri mai semnificative, cei mai mulţi, însă, au surprins idei şi sensuri filosofice din creaţia eminesciană, au pictat idei, exprimându-le prin compoziţii ingenios elaborate (…) provocându-şi fantezia şi imaginaţia la expresii inovatoare. Alături de Luceafăr şi Ondina este un poem cu adâncuri înţelesuri filosofico-estetice creat de Eminescu, Ondina este o fantezie cu întinse rădăcini în istorie, preluată şi prelucrată de marele poet din literatura europeană, cu puternice ecouri în romantism. Poema a fost interpretată admirabil compoziţional, cromatic şi formal de Crenguţa Macarie (Galaţi), răsplătită de juriu cu Marele Premiu”. 

Premiul de excelenţă la A.R.T.E.

Crenguţa Macarie a primit, de asemenea, şi Premiul de excelenţă la Expoziţia Festivalului Internaţional „A.R.T.E.” – o expoziţie itinerantă, deschisă în prezent la Galeria „Cupola” din Iaşi, în cadrul căreia participă cu lucrări peste 60 de artişti plastici profesionişti din ţară şi peste 50 de artişti din Republica Moldova, Franţa, Olanda, Danemarca şi Italia. Expoziţia se va muta, pe 29 aprilie, în Galeria Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, Republica Moldova. La Galaţi, lucrările Crenguţei Macarie pot fi admirate în cadrul expoziţiilor deschise în foaierul Teatrului Muzical „Nae Leonard” şi în cel al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Citit 1481 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2013 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.