Mihai Dimitrie Sturza - impresionat de titlul primit la Galaţi

Mihai Dimitrie Sturza - impresionat de titlul primit la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, Aula Magna a Universităţii „Dunărea de Jos” a adunat profesori şi studenţi, dar şi reprezentanţi ai învăţământului superior în Istorie de la Bucureşti şi Iaşi, la o sărbătoare rară: prinţul Mihai Dimitre Sturza, respectat istoric şi heraldist, publicist internaţional şi fost angajat la Externe în Franţa, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii!

Nume serioase de specialişti au susţinut public acordarea înaltului titlu care l-a bucurat vizibil pe acest om de modestie rară, care evită şi titulatura de „prinţ”, deşi se trage din domnitorul care a decretat Galaţiul porto-franco şi este înrudit cu demnitari şi intelectuali de marcă. Arestat pentru origine de regimul comunist, exilat, cu studiile de Istorie desăvârşite la Paris, istoricul a fost omagiat joi pentru „Enciclopedia istorică, biografică şi genealogică a familiilor boiereşti din Moldova şi Ţara Românească”, lucrare pe care o coordonează, precum şi pentru „Grandes familles de Grece, d´Albanie et de Constantinopole”, enciclopedie a Levantului de mare succes internaţional.

Au vorbit despre distinsul invitat rectorul nostru, Iulian Bârsan – preşedinte al Comisiei de acordare a titlului, arhiepiscopul Î.P.S. Casian, distinşi oaspeţi din Iaşi – Gh. Cliveti, directorul Institutului de Istorie „Xenopol”, Ştefan Gorovei, director al Institutului de Heraldică şi Genealogie, Petronel Zahariuc, decanul Facultăţii de Istorie şi Mihai Cojocaru, de la Universitatea „Cuza”, iar de la Universitatea Bucureşti, Andrei Pippidi.

Citit 822 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.