Festivalul „ActFest”: Jumătate dintre premii - câştigate de gălăţeni

Festivalul „ActFest”: Jumătate dintre premii - câştigate de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Marele Premiu pentru trupa "De ce ficatul?"

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional Studenţesc de Teatru Contemporan “ActFest”,  desfăşurată vineri şi sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenţilor, a reunit trupe din centrele universitare Craiova, Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Galaţi. Juriul, alcătuit din regizori, artişti şi scriitori, a acordat 14 premii, la două categorii - Amatori şi Şcoli de teatru. Dintre acestea, la categoria Amatori, şapte premii au revenit membrilor trupei „De ce ficatul?”, a Casei de Cultură a Studenţilor din Galaţi: Diana Tănase - Premiul pentru regie şi Premiul pentru originalitate (spectacolul „Dar femeia, nene Iancule?”, pe texte de  I.L.Caragiale, B.P.Haşdeu, D.Bolintineanu); Iustinian Turcu - Premiul pentru cel mai bun monolog, „Oscar şi Tanti Roz”, de Eric Emmanuel Schmitt; Elena Bujor - Premiul special al juriului, pentru rolurile Neaga din „Deşteapta pământului”, de Victor Ion Popa şi Regizorul din „Dar femeia, nene Iancule?”; Iulian Munteanu - Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, Moş Har’lambie, din spectacolul „Deşteapta pământului”; Nicoleta Ignat - Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, „Veta”, din „Dar femeia, nene Iancule?”. Marele Premiu al ediţiei din acest an a Festivalului „ActFest” a revenit trupei de teatru „De ce ficatul?”, pentru spectacolul „Dar femeia, nene Iancule?”, în regia Dianei Tănase.

"Gălăţenii sunt, într-adevăr, buni!"

Celelalte premii care s-au acordat sunt: Cătălina Ceapraga (Compania de Artă Studio 24, CCS Bucureşti) - Premiul pentru cel mai bun rol feminin principal, Văduva din spectacolul „Şcoala de văduve”, de Jean Cocteau, Radu Mihoc (Trupa Ludic, CCS Iaşi) - Premiul pentru cel mai bun rol masculin principal, Vasili Vasilievici Sveatlovidov, din spectacolul „Un şoarece bătrân de teatru”, adaptare după „Cântecul lebedei”, de A.P.Cehov; Ştefan Florescu  (Trupa Theatron, CCS Craiova) - Premiul pentru scenografia spectacolului „Chunga”, de Mario Vargas Llosa, Hugo Wolff (Trupa Microbis, CCS Sibiu) - Premiul pentru creaţie, spectacolul de teatru-dans „Hurem - Condiţia umană”.

La categoria Şcoli de Teatru, Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit trupei Microbis (CCS Sibiu), pentru „Hurem - Codiţia umană”, Premiul pentru cel mai bun actor - Florian Oros (CCS Sibiu), iar Premiul pentru cea mai bună actriţă - Corina Vişinescu (CCS Sibiu).

La sfârşitul festivalului, regizorul Radu Nichifor, preşedintele juriului şi, totodată, directorul interimar al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, s-a declarat plăcut surprins de ediţia din acest an: „Aveţi nişte copii foarte faini aici. Mă bucur că i-am cunoscut pe Cristi Mortu şi Mioara Lovin, de la Casa de Cultură a Studenţilor, e o surpriză extrem de plăcută pentru mine faptul că mai sunt astfel de oameni, care să facă fără buget un asemenea festival. Mă îndrăgostesc din de în ce mai mult de Galaţi, după ce am lucrat şi cu Cristi Gheorghe, de la Teatrul Dramatic  „Fani Tardini”. O altă surpriză foarte plăcută este activitatea trupei „De ce ficatul?”, coordonată de regizoarea Diana Tănase. Câţiva dintre tinerii pe care i-am văzut pe scenă în festival pot urma cu succes această profesie. Şi dacă eu, brăilean fiind, le-am acordat atâtea premii gălăţenilor, înseamnă că sunt într-adevăr buni!”.

Citit 2240 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2013 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.