Invitaţie pentru liceeni: Concursul de eseuri "Mama - chip de icoană"

Invitaţie pentru liceeni: Concursul de eseuri "Mama - chip de icoană"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trustul de Presă "Dunărea de Jos", prin ziarul "Viaţa liberă", în parteneriat cu Biblioteca „V. A. Urechia”, a lansat concursul de eseuri „Mama - chip de icoană”, ediţia a II-a. Iniţiativa este o invitaţie adresată liceenilor din judeţul Galaţi de a se înscrie într-o competiţie de creaţie şi compoziţie literară. Participanţii trebuie să fie elevi de clasele IX-XII, care sunt aşteptaţi să alcătuiască un eseu sau un portret despre cel mai frumos chip de lângă noi: mama, buna, colega sau o prietenă dragă.

Prin cuvânt şi mijloace de expresie literară, participanţii trebuie să scoată în relief însuşirile sufleteşti şi fizice ale celei care are o complicitate cu viaţa, cu jertfa şi dragostea pentru celălalt. Ca bibliografie, recomandăm următoarele titluri: „Rugăciune”, de Mihai Eminescu; „Mama” lui George Coşbuc, „Scrisoare de la mama” a lui Esenin; „Mama”, de Alexei Mateevici”, „Filă de acatist”, de Zorica Laţcu (Maica Teodosia). Pot fi un punct de plecare, ca sursă de predocumentare, creaţiile poeţilor Grigorie Vieru şi Adrian Păunescu, dar şi naraţiunea „Domnu' Trandafir” a lui Mihai Sadoveanu.

Pentru o mai bună raportare la valorile culturale şi spirituale româneşti, tot cu titlu de recomandare, propunem şi parcurgerea unor texte ale Sfintei Scripturii şi ale Sfinţilor Părinţi, în care sunt evocate calităţile Maicii Domnului şi ale altor modele din Biserica Ortodoxă, între acestea - Femeile Mironosiţe sau portretele unor Sfinte.

Fiecare lucrare trebuie să fie redactată în „Arial”, corp 14, cu un număr de maxim 550 - 600 cuvinte, şi va fi trimisă la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., până pe 25 mai.

Citit 965 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2013 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.