Gălăţeanul Viorel Baciu - cel mai bun partener al Poliţiei Capitalei

Gălăţeanul Viorel Baciu - cel mai bun partener al Poliţiei Capitalei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Graficianul Viorel Baciu a primit, zilele trecute, Diploma de cel mai bun partener pentru susţinerea activităţilor de prevenire a criminalităţii în anul 2012, din partea comisarului şef de poliţie Cornel Ciocoiu, director general în cadrul Poliţiei Capitalei.

Acest lucru vine ca urmare a faptului că, de câţiva ani, graficianul gălăţean dezvoltă temele propuse de cei de la Serviciul de Analiză şi Prevenire a criminalităţii, în proiecte precum „Unde-i lege, nu-i tocmeală”,  „primul cod penal pe înţelesul copiilor, cu şanse să devină, din 2014, manual-pilot de educaţie juridică pentru clasa a şasea”, după cum ne declară Viorel Baciu. De asemenea, gălăţeanul este autorul altor două proiecte naţionale, „Viaţa bate iarba” (o satiră educativă destinată prevenirii consumului de droguri) şi, respectiv, „Nu te grăbi să ajungi la îngeri!” - ultimul, realizat în colaborare cu Poliţia Rutieră.

Fotograful de suflete

În paralel, Viorel Baciu va lansa, în viitorul apropiat, la Bucureşti şi la Cluj, volumul I al antologiei „Respect la purtător - Portrete mici pentru oameni mari”, cuprinzând portrete ale celor mai reprezentativi actori români, şi lucrează, deja, la o altă antologie, dedicată seniorilor muzicii uşoare româneşti. Scriitorul şi umoristul Cornel Udrea îl numeşte pe Viorel Baciu „fotograful de suflete”, afirmând, în prefaţa cărţii „Respect la purtător”: „Avem în faţă o întreprindere personalizată, care lasă atât viitorimii, cât şi unui trecut neconsumat, adică prezentul, un tezaur portretistic de valoare. Fiecare actor-artist care ia loc pe simezele nevăzute ale acestei cărţi e surprins esenţialmente dincolo de exteriorul înfăţişării, cu toată dimensiunea lui sufletească şi a harului, ceea ce face din Viorel Baciu unul dintre cei mai importanţi fotografi de suflete. Există mulţi artişti care fac portretistică, dar, printre ei, Viorel Baciu este o figură aparte prin talentul aplicat, dar şi aplecarea asupra urieşimii unor artişti ai neamului. Iată că se poate să înlocuim cuvintele cu o tuşă mai mult sau mai puţin apăsată, cu un amănunt grafic şi să obţinem poezia nemuritorilor”.

Ştefan Popa - Popa’S, la rândul său, mărturisea: „Prin apariţiile editoriale, dar şi prin expoziţiile realizate în ţară şi în străinătate, Viorel Baciu ne surprinde, de fiecare dată, prin noutăţile în stil şi formă. A ajuns cu portretistica la un grad maxim de esenţializare, reuşind astăzi să ne etaleze portrete de o maximă expresivitate, prin câteva linii şi culori să redea viaţă personajelor desenate. Îmi ridic pălăria în faţa maestrului!”.

Citit 1473 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2013 11:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.