Sâmbătă - maraton cultural: Noapte albă în muzeele gălăţene

Sâmbătă - maraton cultural: Noapte albă în muzeele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Instituţiile culturale sărbătoresc, sâmbătă, atât Ziua Internaţională a Muzeelor, cât şi Noaptea Europeană a Muzeelor. Şi cum o pot face mai bine decât permiţând accesul liber al vizitatorilor şi pregătind, cu acest prilej, evenimente de excepţie.

Muzică, film şi dans

La Muzeul de Artă Vizuală, va avea loc, sâmbătă, la ora 12.00, festivitatea de premiere a participanţilor la Concursul Internaţional "Camil Ressu", desfăşurat între elevii liceelor de artă din toată ţara, dar şi din Italia, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina. La ora 19.30 este programat vernisajul expoziţiei de grafică „Trei”, semnată de Anca Boeriu, Mihai Mănescu şi Florin Stoiciu (Bucureşti). Urmează, la ora 20.30, un concert al trupei Strada Mare (Galaţi). La ora 21.30, fanii lui Momo pot fi martorii unei întâlniri între păpuşar, păpuşă şi dansator - cu membrii Uninvented Theatre and Zero Gravity Dance. Iar la ora 22.00 va fi difuzat filmul „Poziţia copilului” (regia Călin Peter Netzer), câştigător al Ursului de Aur la Festivalul Internaţional de la Berlin, din acest an. Celebrul ursuleţ va putea fi admirat de spectatori, fiind prezent la eveniment. Muzeul va putea fi vizitat între orele 10.00 şi 14.00, iar seara, de la 19.00 până la 1.00 noaptea.

Acces la maternitatea de peşti

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, vizitatorii vor avea acces gratuit în cadrul următoarelor expoziţii: "Viaţa în pădure", "Gândacii - uriaşii insectelor”, "Minerale şi cristale". La Acvariul instituţiei va fi vernisată, la ora 20.00, microexpoziţia „Pescuit, prohibiţie şi conservarea ihtiodiversităţii”, fiind singura seară din an în care publicul are ocazia să viziteze zona de „culise” a acvariilor. Vor fi prezentate elementele de noutate din colecţia vie a Acvariului, aflate în stadiu experimental, care nu sunt expuse în spaţiul public: calcanul din Marea Baltică, peştele-luptător şi ciclidele endemice din Tanganika. Accesul publicului se face ordonat, pentru grupuri de maxim 15 persoane, până la ora 24.00. Şi Observatorul astronomic îşi aşteaptă publicul, între orele 20.00 - 2.00, unde sunt pregătite instrumentele de noapte pentru a observa Luna, planetele Jupiter, Saturn şi principalele stele vizibile în această perioadă, dacă vremea va permite acest lucru. La Planetariu, vizitatorii sunt invitaţi să vizioneze spectacolul "Planete", după următorul program: 20.00, 21.00, 22.00, 23.00, 00.00 şi 1.00. Intrarea se va face doar pe poarta dinspre punctul de Trecere Bac, în intervalul 18.00 - 2.00.
La expoziţiile şi serviciile private (expoziţia de reptile vii şi cinema 3D), care nu sunt în subordinea muzeului, accesul este reglementat de cei care le administrează.

Arme albe şi de foc, la Istorie

La Muzeul Judeţean de Istorie, atât la sediul din strada Domnească, nr. 25, cât şi la Muzeul „Casa Cuza Vodă” şi Casa Colecţiilor, intrarea va fi liberă între orele 18.00 şi 1.00. La sediul de pe strada Domnească nr. 25 vor fi vernisate, cu începere de la ora 20.00, expoziţiile „Patrimoniu arheologic clasat - situl Lunca” şi „Arme albe şi de foc (sec XIX - începutul sec. XX)”.

Citit 2471 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2013 16:52

5 comentarii

 • postat de VG
  Vineri, 17 Mai 2013 22:46
  Săptămâna viitoare vine DIGI24 la Galaţi pentru emisiunea Raport de ţară. Galaţiul se confruntă cu Brăila. E foarte important să ieşim măcar decent din asta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Scripnic
  Vineri, 17 Mai 2013 18:51
  Nu este vb. de orgolii....., am vrut sa arat cum ar fi trebuit sa fie prezentat si programul Muzeului de Is torie Galati. In rest ganduri bune si La Multi Ani !
  0
  0
  Raportează
 • postat de UN MUZEOGRAF
  Vineri, 17 Mai 2013 17:20
  MAINE E O SARBATOARE A MUZEELOR, A OAMENILOR DE MUZEU SI A PRIETENILOR LOR!
  SUNTEM CU TOTII BUCUROSI DE OASPETI!
  MARATONUL SA FIE AL NOSTRU, AL TUTUROR CELOR CARE INTELEGEM ROSTUL ACESTEI SARBATORI!
  LA MULTI ANI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de l.l.l.
  Vineri, 17 Mai 2013 08:20
  OROGOLII, OROGOLII!
  Ţipă-n noi, amarnic!
  De ce neprofesioniştii stau lângă profesionişti... într-o carte sau aiurea...
  De ce se scrie cu "i" şi nu cu "y"?!
  Când vom îmbrăca hlamida toleranţei, a bunătăţii, a armoniei, a generozităţii?!
  Sănătate şi... Succes tuturor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de scripnic
  Vineri, 17 Mai 2013 01:43
  Aceste evenimente au loc la Muzeul de Istorie "Paul Paltanea" Galati. Cred ca asa era corect ca doamna ziarista
  sa prezinte ce pot sa vada galatenii la muzeul nostru. A, si inca ceva, MARATONUL, este preluat din titlul proiectului Muzeului de Istorie Galati.

  18 MAI 2013
  NOAPTEA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

  Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi vă invită să participaţi la cea de a II-a ediţie a MARATONULUI EXPOZIŢIONAL NOCTURN, în intervalul orar 1800 – 0100.

  Cu această ocazie, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați vernisează la sediul din Str. Domnească, nr. 25, începând cu ora 20.00, următoarele expoziţii:

  „Patrimoniu arheologic clasat – Situl Lunca”

  Expoziţia organizată de muzeografii Costel Ilie şi Adrian Adamescu este una de excepţie, prin valoarea deosebită a bunurilor culturale, clasate în patrimoniul cultural naţional, în categoriile TEZAUR şi FOND. Cele 150 de piese arheologice expuse, provin din Situl Lunca, comuna Jorăşti, judeţul Galaţi, sit cercetat în perioada 1963 – ­1967 de către regretatul Ion T. Dragomir.
  Cercetarea din necropola birituală de la Lunca a permis dezvelirea a 78 de complexe funerare (42 morminte de incineraţie şi 36 morminte de înhumaţie), care au avut un bogat inventar arheologic format din vase ceramice, obiecte de podoabă şi accesorii vestimentare, încadrate cronologic în secolul IV p.Hr. (cultura Sântana de Mureş-Černjachov).

  „Arme albe şi de foc (sec. al XIX-lea – înc. sec. al XX-lea)”

  Expoziţia organizată de muzeograf Maria-Magdalena Tuluş, marchează câteva puncte de reper din istoria armelor, prin punerea în valoare a bunurilor muzeistice aflate în colecţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi. Publicul vizitator poate admira hangere şi pumnale de vânătoare, iatagane, săbii din ateliere occidentale şi orientale, flintă indiană, pistoale cu cremene şi capse, carabine tromblon.

  Expoziţiile se încadrează în Programul de valorificare a patrimoniului cultural naţional derulat anul acesta de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.

  În NOAPTEA în care muzeele amintesc cât de importantă este cultura, publicul gălăţean este aşteptat să rememoreze TRECUTUL prin expoziţiile găzduite de secţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, din municipiul Galaţi:


  Muzeul „Casa Cuza Vodă”, Str. Al. I. Cuza, nr. 80:
  Ambient monden românesc - A doua jumătate a secolului al XIX-lea - prima jumătate a secolului XX
  Exponatul lunii: Trusa de birou atribuită domnitorului Alexandru Ioan Cuza
  In memoriam: Paul Păltănea

  Muzeul „Casa Colecţiilor” (Clădirea fostei Farmacii Ţinc), Str. Eroilor, nr. 64:
  Ambient interior gălăţean - sfârşitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX
  Restituiri Makşay
  Smaranda Brăescu - Regina aerului
  De Paşte, în Galaţii de altădată


  Accesul este LIBER
  pe tot parcursul „MARATONULUI EXPOZIŢIONAL NOCTURN”.  Biroul Relaţii publice
  Nicoleta Gheorghe  Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" Galaţi
  Str. Domneasca, nr. 25, Galaţi
  Telefon: (40)236/414228
  E-mail: muzeuistoriegalati@yahoo.com, muzeografi.migl@gmail.com
  Site: http://www.migl.ro/index.html; http://www.facebook.com/muzeuldeistorie.galati
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.