Proiect grandios la Teatrul Muzical: „Aida”, cu o echipă internaţională

Proiect grandios la Teatrul Muzical: „Aida”, cu o echipă internaţională
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regizor, scenografi şi solişti din Italia, producători din Olanda


Teodor Niţă a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, un proiect grandios în care Teatrul Liric gălăţean, alături de o echipă valoroasă din Italia şi Olanda, va realiza spectacolul „Aida”, ce va fi prezentat pe scena gălăţeană, în premieră, pe 2 noiembrie, iar apoi pe cele mai mari scene din Olanda, inclusiv la Opera Regală, în cadrul unui turneu de o lună. „Anul acesta este Anul Verdi, când se împlinesc 200 de ani de la naşterea marelui compozitor şi am vrut să îl sărbătorim într-un mod deosebit: pe 15 iunie vom prezenta un spectacol „Nabucco”, în Grădina de vară "Leonard", în închiderea stagiunii. Iar deschiderea stagiunii următoare se va face cu această producţie, un proiect multinaţional în care participă România, prin Teatrul nostru, Italia şi Olanda. Noi vom fi producătorii acestui spectacol, coproducător va fi Zdzislaw Supierz, directorul fundaţiei Internationale Opera Producties „STIOP” – dumnealui a adus artişti de primă mărime ai operelor din Europa, pe regizorul Francesco Bellotto, de la Opera din Bergamo, pe Alfredo Corno şi pe Angelo Salla,  cunoscuţi  scenografi, care au lucrat timp de 20 de ani şi, respectiv, 40 de ani, la Scala din Milano. Este o producţie ambiţioasă, un proiect cultural de vizibilitate pentru teatrul nostru şi, de ce nu, şi pentru România”, a declarat Teodor Niţă.

Hieroglife în alb şi negru

Regizorul Francesco Bellotto, prezentând machetele scenografice care vor sta la baza realizării spectacolului, a precizat că prin intermediul elementelor de decor scenic - hieroglife în alb şi negru, spectatorii vor avea sentimentul că răsfoiesc o carte din 1800. Iar costumele personajelor şi, mai ales luminile, prin contrastul culorilor, vor da grandoare imaginii generale. „Pentru a înţelege legătura între tradiţie şi contemporaneitate, elementele de scenografie vor fi realizate din material plastic, cu o tehnologie modernă, care va permite iluminarea lor din interior, astfel încât tabloul pe care îl vor vedea spectatorii va fi unul cu totul diferit de cel tradiţional”, a declarat regizorul.

Scenograful Alfredo Corno a prezentat succesiunea scenelor pe machetă, precizând că starea sufletească a personajelor va fi, de asemenea, punctată prin schimbarea intensităţii şi culorii luminilor. 

Producătorul Zdzislaw Supierz a declarat că „ideea acestui proiect este să poată fi prezentat în spaţii deschise, în aer liber, aşa cum Verdi, când a scris muzica pentru „Aida”, a făcut-o cu prilejul deschiderii canalului Suez. Va fi o coproducţie între Teatrul gălăţean şi Internationale Opera Producties, pentru a arăta că există o posibilitate de a face teatru şi altfel, nu numai în spaţii închise. Începând din anii 1980 am mai realizat astfel de producţii în mai multe state, inclusiv în Benelux, am realizat producţii cu elefanţi, cu cai, cu cămile, pentru a demonstra că spectacolul verdian este pentru o audienţă largă. De data aceasta nu vom folosi animale, propunerea este ca acest spectacol să se bazeze mai mult pe semne de lumină. Distribuţia va fi în majoritate italiană, pentru a arăta la ce nivel se află în momentul de faţă producţia de operă în Italia, regizorul şi scenografii sunt persoane care şi-au creat de-a lungul timpului un nume în arta spectacolului. Galaţiul va produce, practic, spectacolul - tot ceea ce înseamnă costume, decoruri şi va asigura orchestra, corul şi baletul, noi venim doar cu indicaţiile de scenografie şi regie”, a mai adăugat  Zdizslaw Supierz.

Citit 2775 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2013 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.