Actriţa Liliana Lupan – omul care dăruieşte iubire

Actriţa Liliana Lupan – omul care dăruieşte iubire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interpreta fermecătoare a eroinelor cu destin tragic, artista care, aşa cum spunea un critic de teatru, „risipeşte mai multă iubire decât adună”, a învăţat actorie de la profesorul Ion Cojar. Deşi nu e gălăţeancă (s-a născut la 50 de km de Bucureşti, într-o localitate de pe malul Ialomiţei),Liliana Lupan  a venit pe scena Dramaticului nostru în urmă cu 40 de ani, şi n-a mai plecat. Publicul o iubeşte şi o admiră şi astăzi, la fel ca la început.

Inegalabilă în "Domnişoara Nastasia"

Oamenii de teatru au răsplătit-o pe Liliana Lupan cu câteva premii naţionale: în 1976, cu Premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din “Domnul Puntila şi sluga sa, Matti” iar în 1980, cu Premiul Revistei Tribuna pentru rolul din “Domnişoara Nastasia” (1980).

Autodefinindu-se, actriţa spune: “Sunt un om timid şi foarte cinstit. Şi cred că profesia m-a ajutat să depăşesc această timiditate, dar nimeni nu ştie cât m-a costat. Teatrul m-a salvat din marile încercări ale vieţii; cu siguranţă, dacă n-ar fi fost teatrul şi toţi colegii mei, astăzi n-aş mai fi existat”.   

"Astăzi jucăm orice, dar parcă miza a pierit"

Unul dintre marile sale regrete este acela că „înainte de '89, deşi nu aveam libertate, eram umiliţi şi trimişi să vindem spectacolele pe unde ştiam, cu toate astea, eram mai respectaţi. Salvarea noastră mai venea, de exemplu, când jucam comedii româneşti, unde puteam strecura, la modul cel mai ironic, dar absolut artistic, „şopârlele” pe care publicul le prindea şi le gusta imediat. Astăzi, avem posibilitatea să jucăm orice, dar parcă miza a pierit”, declară actriţa căreia nu-i plac interviurile.

Publicul o poate vedea pe Liliana Lupan în spectacolele: „Nebuna din Chaillot” (foto), de Jean Giraudoux, în regia lui Ţino Geirun; „Magnum Mophtologicum”, după I. L.Caragiale, în regia lui Dan Stoica; „Diavolul şi moartea”, de Peter Turinni, regia Ulf Duckelmann; „Regele Ioan”, de William Shakespeare, regia Cătălin Vasiliu; „Echilibru instabil”, de Edward Albee, regia Cătălin Vasiliu; „Lecţia”, de Eugene Ionesco, regia Ţino Geirun.

"Liliana ne luminează demiurgic"

Despre Liliana Lupan, Cristi Gheorghe, directorul Teatrului „Fani Tardini”, spune cu emoţie că este „omul care ştie să dăruiască iubire, omul care, de atâţia ani, ne luminează demiurgic cu geniul de creator de teatru, femeia care, alături de ceilalţi membri ai minunatei mele a doua familii, a ştiut să-mi fie, deopotrivă, mamă şi soră, colegă şi prieten. Îi urez azi, la aniversare, La mulţi ani! şi mă bucur că am onoarea să locuiesc împreună cu ea pe planeta Thaliei, planetă blând mângâiată de arome de tei înfloriţi de Dumnezeu ca dar pentru ea”.

La mulţi ani, frumoşi şi buni, doamnă Liliana Lupan!

Citit 1382 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2013 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.