Monodrama lui Victor Cilincă sparge bariere! „Fetiţa cu brichetă” aprinde inimi

Monodrama lui Victor Cilincă sparge bariere! „Fetiţa cu brichetă” aprinde inimi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Jucată pe 21 iunie, pe scena Teatrului „Traian Grozavescu”, din Lugoj, pe 26 iunie la Teatrul Tabu, din Bucureşti, piesa semnată de Victor Cilincă, "Fetiţa cu brichetă", este aşteptată vara aceasta de către publicul buzoian, dar şi de către cel din Italia. „Am scris-o iniţial pentru a fi interpretată de Lidia Uja la Gala Tânărului Actor. O monodramă pentru un singur actor. Am postat-o pe site-ul regizorcautpiesa.ro. De acolo – am citit în presă - textul a fost preluat şi a fost jucat de o actriţă din Braşov. Apoi a preluat textul şi directorul artistic al Teatrului de Vest, Dan Mirea, şi l-a prezentat ca spectacol cu două personaje în Festivalul Gong Fest, în Reşiţa. Am înţeles că vrea să meargă vara aceasta cu spectacolul şi în Italia. Este cea mai plimbată piesă a mea”, ne-a declarat Victor Cilincă. Regizorul Dan Mirea a gândit spectacolul „Fetiţa cu brichetă” în două personaje, interpretate de Andrada Samoilă şi Ionuţ Ghinea, şi se pare că acesta are un real succes printre critici.

„Finalul spectacolului este tulburător şi are efectul unui pumnal înfipt adânc şi brusc: „Normal, cred c-am murit, dar tot atunci m-am trezit din somn, cu vis cu tot…”, scrie Loredana Goagă, studentă la UNATC, secţia Teatrologie, despre spectacolul "Fetiţa cu brichetă".

De asemenea, monodrama semnată de Victor Cilincă a fost inclusă de către regretatul critic Mircea Ghiţulescu, dispărut dintre noi în 2010, în „Istoria literaturii române. Dramaturgia 1900 – 2000”, Editura Albatros, 2000. Criticul consemna: „Fetiţa cu chibrituri a lui Andersen a devenit Fetiţa cu brichetă din piesa cu acelaşi titlu. Mona, noua fetită cu chibrituri, se maturizează în cinci secvenţe numite de autor “cinci flăcări de brichetă”. Asemenea copiilor nefericiţi ai lui Dickens, personajul trăieşte o viaţă mizerabilă pentru că alcoolismul tatălui şi prostituţia mamei fac ravagii. Nenorocirea este că şi ea va scrie acelaşi scenariu iremediabil. Scrisă consistent, monodrama oferă un rol substanţial unei actriţe pe cît de puternice, pe atît de fragile”.

Citit 1959 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2013 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.