Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Statuile "ilegaliste" aşteaptă avizul Primăriei

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Statuile "ilegaliste" aşteaptă avizul Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primarii noştri nici n-au turnat, nici n-au autorizat!

O superstiţie cere, pentru nuntă, „ceva vechi, ceva nou, ceva de împrumut”. Tot aşa se întâmplă şi pe strada Domnească, la intrarea în Facultatea de Drept şi, alături, în „Spaţiul cultural deschis Nicolae Mantu”, al Facultăţii de Mecanică: sculpturi suprarealiste (câteva sunt şi în curţile interioare ale Facultăţii de Mecanică), alături de vechi busturi - Catargiu, Saligny (turnat de sculptorul Relu Angheluţă după un ghips, prin '87), Kogălniceanu, un bust Cuza aproape gata (tot de Relu Angheluţă), dar şi un recent creat Vintilă Dongoroz, plus un bust încă neinstalat: Melchisedec Ştefănescu! Fără nicio leţcaie a edililor, avem, iată, o… jumătate de alee a personalităţilor. Tecuciul are una, superbă, la noi era doar în plan, în mandatul trecut al Primăriei, pentru Aleea Domnească.

Cel mai vechi bust are exact 120 ani!

„Cel mai vechi monument de artă plastică ce s-a dezvelit vreodată la Galaţi este bustul premierului Mihail Kogălniceanu”, scrie criticul de artă Corneliu Stoica. Ridicat în 1893, la doi ani de la moartea celui mai important om de stat român, de sculptorul polonez Wladimir Hegel, semnatar al multor monumente din Iaşi sau Bucureşti. 24 octombrie 1893 (iată, se împlinesc 120 ani) este data la care bustul realizat la iniţiativa senatorului Urechia se dezvelea în Parcul Municipal. Comuniştii au mutat bustul în Parcul Libertăţii, era să fie furat, a ajuns la Muzeul de Istorie, şi, din 1975, fostul rector Florea Oprea a reuşit să-l aducă în faţa Mecanicii. I s-ar fi potrivit oare mai bine o instituţie politică?

Mare în România, puţin cunoscut gălăţenilor

În faţă la Drept, admirăm un bust recent realizat: cel al profesorului Vintilă Dongoroz. Născut la Tecuci, profesor de Drept la Galaţi, unul dintre marii jurişti ai României, a pus bazele Codului Civil şi Codului Penal. Într-o sală a Facultăţii de Arte stă bustul marelui Melchisedec Ştefănescu, primul episcop al Dunării de Jos, dascăl şi istoric. Strada cu numele său trece pe lângă Mecanică. Două busturi, acelaşi autor: sculptorul şi pictorul Ioan Tudor, profesor la Facultatea de Arte şi la Liceul de Artă.

Bustul profesorului Dongoroz, plasat de trei ani în faţa Facultăţii de Drept, „singura lucrare impresionistă” din Galaţi”: din păcate, „tuşele” au trebuit puţin domolite, pentru a „rima” cu celălalt bust, clasic, al lui Kogălniceanu, şi cu faţada clădirii fostului pension francez Notre Dame de Sion: „Puteam să fiu mult mai curajos, dar n-aveam dreptul să fiu extrem de îndrăzneţ, pentru că ar fi intrat în disonanţă”, explică sculptorul. Deşi par din bronz, busturile „sunt turnate în fibră de sticlă, cu răşini speciale. Rezistă foarte bine - sunt lucrări care stau şi pe iahturi care străbat oceane - nu au moarte!”

Aşteptând avize…

Ambele lucrări au fost realizate la iniţiativa fostului rector Viorel Mânzu, pe cheltuiala Universităţii şi din sponsorizări. „Ambele lucrări aşteaptă încă avizul favorabil din partea instituţiilor abilitate pentru amplasarea pe domeniul public. Demersurile au fost făcute de Facultatea de Drept şi deocamdată nu sunt finalizate”, spune profesorul Tudor.

Am vrut să ştim dacă s-a reproşat ceva, tehnic, Universităţii. „Nu, se pare însă că autorizaţia mai întârzie la Primărie. Bustul lui Melchisedec urma chiar să fie amplasat în interiorul potcoavei, al facultăţii, nu în spaţiul public”, spune şi profesorul Mânzu.

Deocamdată, una dintre lucrări stă ilegal pe soclu, iar cealaltă aşteaptă vremuri mai bune, într-un colţ de sală.

Citit 1535 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iulie 2013 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.