Festivalul Fanfarelor, de astăzi până duminică, în mai multe locaţii din Galaţi

Festivalul Fanfarelor, de astăzi până duminică, în mai multe locaţii din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spectacole în Parcul Rizer, dar şi în Parcul Eminescu şi pe Faleză


„Sper că am găsit cea mai bună locaţie de până acum: e mai multă linişte, nu deranjăm nici vecinii, e o investiţie a Primăriei (Parcul, n.n.) pe care trebuie s-o promovăm”, a declarat ieri Sergiu Dumitrescu (dreapta foto), directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” (CCDJ), prezentând, într-o conferinţă de presă organizată chiar în faţa scenei din Parcul Rizer, locul de desfăşurare a Festivalului Internaţional de Fanfare şi Orchestre de Marş şi Promenadă „Iosif Ivanovici”. Alături, la conferinţă a stat şi Marin Voroghină (în sfânga foto), director al festivalului şi dirijorul Fanfarei „Valurile Dunării”, a CCDJ. Oferta festivalului: nouă fanfare, grupuri de majorete şcoalare de la Giurgiu şi Constanţa, şi un grup de dans sportiv (Şcoala de dans „Fantezia”), vor evolua de joi până duminică, de la 18,30.

Noutate – în timp ce unele vor cânta în Parcul Rizer, altele vor bucura amatorii genului la statuia din Parcul Eminescu şi la chioşcul de muzică de pe Faleza inferioară.

Vestea proastă e că vom avea o singură fanfară din străinătate, din Edirne – Turcia, iar o a doua formaţie anunţată, din Republica Moldova, a avut probleme legate de paşapoarte, fiind înlocuită însă cu o formaţie din Vaslui, „Rotaria”. Managerul Dumitrescu ne-a mai dat câteva amănunte: de pildă că formaţia din Chetriş, Iaşi, a fraţilor Lucan este „o fanfară populară care a concertat în multe ţări din Europa - au cântat şi cu Goran Bregovici!” iar fanfara din Constanţa „are ca dirijor o doamnă, Inga Apostolache, care are un joc de scenă foarte drăguţ”. Prognoza meteo e bună – fără ploaie şi mai răcoare seara, ne-a mai asigurat managerul.

Repertoriu universal, genuri variate

Marin Voroghină, directorul festivalului, ne-a oferit amănunte de specialitate: vom avea parte de „piese româneşti şi din repertoriul universal de toate genurile, începând cu marşuri de promenadă şi de concert, valsuri, arii din opere şi operete şi muzică populară românească”. „Noutate”: având deja în spate opt ediţii, selectarea fanfarelor invitate s-a făcut „cu mai mult discernământ, tocmai în scopul de a avea un repertoriu cât mai variat posibil”.

Azi, în Parcul Rizer, Fanfara din Edirne

Astăzi, începând cu 18,30,  în Parcul Rizer începe Festivalul Internaţional de Fanfare. Formaţiile vor defila, urmează în concert gălăţenii, apoi giurgiuvenii, cei din Edirne – Turcia, constănţenii şi formaţia faimoşilor fraţi Lucan din Chetriş – Iaşi. La statuia lui Cuza, ultimele autobuze vor aştepta chiar şi după ora retragerii obişuite – promisiune a Primăriei.

 

Citit 1837 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2013 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.