Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Misterele statuii de la autobază

Campanie VL "Monumentele Galaţiului": Misterele statuii de la autobază
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe strada Ştefan cel Mare, la numărul 7, în curtea fostei Autobaze 2, se află o lucrare monumentală de artă, vandalizată, căreia am încercat să-i aflăm autorul şi istoria.

Plasticianul şi muzeograful Gheorghe Andreescu declară: „Lucrarea este realizată din travertin şi îl înfăţişează pe Vasile Roaită. Ca stil, ca modalitate de rezolvare a volumelor, lucrarea îi aparţine aproape fără echivoc lui Boris Caragea (1906-1982). E făcută în jurul anului 1957 şi a fost iniţial amplasată într-o zonă portuară, după care, Vasile Roaită nemaifiind considerat erou, a fost mutată la Autobază şi acolo stă din anii '60. Boris Caragea a fost „sculptorul de curte” al orânduirii de atunci, dar asta nu îi neagă şi nu îi întunecă deloc valoarea ca artist”.

Sculptorul Gheorghe Terescenco e sigur că lucrarea nu a fost făcută pentru locul unde se află acum: „Se vede că este pusă acolo provizoriu: orice artist, dacă ar plasa o lucrare de asemenea dimensiuni, nu ar aşeza-o la colţul unei clădiri, ci ar pune-o într-un spaţiu unde să se vadă de jur împrejur şi să fie pusă în valoare. Mai mult, lumina trebuie să cadă în mod favorabil, astfel ca lucrarea să se vadă foarte bine pe tot timpul zilei”. Cât despre autor, Gheorghe Terescenco are o altă ipoteză: Ostap Andrei (1921-1995), cel care a  realizat, la Galaţi, în 1956, bustul lui Caragiale din Grădina Publică) - se aseamănă ca stil, are şi un bust al lui Roaită. „Lucrarea e de tip stalinist. Ungurii, de pildă, au făcut ceva organizat. Toate lucrările făcute în perioada comunistă au fost strânse lângă Budapesta, într-un spaţiu anume. Asta ar trebui făcut şi la noi, să se găsească un spaţiu unde să fie adunate lucrările epocii trecute”, afirmă sculptorul.

Nu este monument de for public

Sculptorul şi muzeograful Eduard Costandache, cel care ne-a semnalat, de altfel, prezenţa lucrării pe strada Ştefan cel Mare, apreciază că: „Este o lucrare la care s-a muncit enorm şi chiar dacă tematica este realist-socialistă, ar trebui apreciată munca autorului, valoarea artistică. Sunt o mulţime de motive pentru care piesa ar trebui restaurată şi redată patrimoniului oraşului. Să fie dusă într-un parc cu tematică, alături de celelalte lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă care fac parte dintr-o anumită etapă a trecutului nostru”.

Consilierul Marius Mitrof, de la Direcţia pentru Cultură, ştie de existenţa lucrării încă din anii 1995-1996: „Dacă lucrarea intrigă datorită dăinuirii ei în timp, ea mai intrigă şi prin amplasare, semn că monumentalitatea ei, caracterul comemorativ al acesteia trebuiau disipate, minimalizate, pentru a salva opera de la distrugere. Însă statuia lui Vasile Roaită, chiar dacă este o lucrare de artă, iese de sub incidenţa legii monumentelor de for public, datorită lipsei elementelor care definesc un monument de for public - caracterul de notorietate şi amplasarea într-un spaţiu public, pe terenuri care sunt proprietate publică sau privată a statului. Fiind o lucrare de artă, merită salvată şi pregătită pentru a fi expusă, alături de alte lucrări, gen bustul lui Spiridon Vrânceanu, într-un viitor muzeu al comunismului”.

Mai adăugăm faptul că scriitorul Dan Plăeşu, într-unul din romanele sale, are o povestire, intitulată „Vasile Roaită de la autobază”, inspirată de o legendă potrivit căreia, în anii '70, au fost aduse în oraş mai multe sculpturi, achiziţionate de Consiliul Culturii, de la artişti din ţară. Însă, indiferent cum şi când a ajuns Vasile Roaită la Galaţi, important este ce facem cu el pe viitor.

Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, este, de asemenea, de părere că: „Toate aceste statui şi busturi din perioada '50-'90, pot fi adunate într-un loc special amenajat şi expuse sub genericul Artă monumentală din perioada comunistă”. Numai că lucrarea se află pe un teren privat.

Citit 2452 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.