Invitaţie la o călătorie în timp / Strada Domnească - subiect de expoziţie

Invitaţie la o călătorie în timp / Strada Domnească - subiect de expoziţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Expoziţia de fotografii şi ilustrate intitulată „La pas, pe Domnească” s-a deschis sâmbătă, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, în prezenţa unui mare număr de iubitori ai oraşului, mai ales ai Galaţiului vechi, pentru care strada Domnească reprezenta un punct de atracţie şi un motiv de reală mândrie.

Directorul Emil Strungă a rememorat farmecul de odinioară al străzii emblematice cu tei şi a citat din Nicolae Iorga, care nota: „Strada se face tot mai frumoasă, acum vitrine strălucitoare adaugă lumina lor, cofetăria centrală, berării, hoteluri, cafenele, prăvălii de tot felul”.

Marius Mitrof a catalogat expoziţia ca fiind „extraordinară” şi i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi „să ne imaginăm că undeva, pe la sfârşitul secolului al 18-lea, Târgul Galaţilor începuse să se extindă, fiind în acea perioadă doar până la Biserica Vovidenia. După ce domnitorul Mihail Sturdza a acordat statutul de Porto Franco oraşului Galaţi, acesta a început o expansiune uriaşă. Până atunci, strada Domnească era un drum care făcea cu greu trecerea între grădini şi vii, spre nordul oraşului. În planul întocmit de inginerul Rizer la 1857 apare Uliţa Domnească, între biserica Vovidenia şi Uliţa Codreanu. Denumirea a primit-o în cinstea domnitorului Mihail Sturdza”, a spus Marius Mitrof.

La vernisaj au mai vorbit Mădălin Şerban, George Nica - în numele fotografilor şi colecţionarul Costel V.Gheorghiu - acesta ţinând o adevărată lecţie de istorie locală, pe care ar fi meritat să o asculte măcar autorităţile, dacă nu toţi gălăţenii care îşi iubesc oraşul.

Sâmbătă, vernisajul a fost urmat de un spectacol al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, iar duminică, talentaţii elevi ai Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” i-au întâmpinat pe vizitatori cu recitaluri.

„La pas, pe Domnească” rămâne deschisă la Complexul Muzeal şi, aşa cum sugera un cititor pe site-ul ziarului, poate că ar trebui să devină expoziţie permanentă într-unul din muzeele gălăţene.

Citit 1292 ori Ultima modificare Duminică, 06 Octombrie 2013 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.