La Casa Cuza: Expoziţia „Crucii de Război” oferită Galaţiului

La Casa Cuza: Expoziţia „Crucii de Război” oferită Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Birocraţia faptelor de vitejie şi fotografiile care nu mint


 

Sâmbătă, 21 octombrie 1922 orele 9,00: gălăţenii îl primeau la Gara CFR pe generalul Henri Berthelot, şef al Misiunii Franceze din România care lucrase la reorganizarea Armatei române cu dotări franceze şi britanice în timpul „Marelui Război”. Venea să ofere oraşului o înaltă distincţie, pe care nu au primit-o multe oraşe din lume, o onoare pe care trebuie să învăţăm să ne-o însuşim şi să o merităm, iar gălăţenii fuseseră chemaţi „cu flori şi cu frăţească şi entuziastă dragoste”.

Vizitând expoziţia de dovezi istorice deschisă de vinerea trecută la Muzeul Casa Cuza, dai peste „amănunte” birocratice care reconstruiesc un moment special. Privindu-le atent, afli multe. Ştiaţi, de pildă, că gălăţenii au cumpărat medalia oferită de francezi eroismului oraşului? Ne-am decontat porţia de glorie. Acel obiect oferit simbolic de marea putere europeană trebuia achiziţionat de aici. Au costat 720 lei, atât decoraţia dată de Franţa „La Croix de la Guerre”, cât şi „La Croce di Guerra”, cea oferită mai apoi de Italia, achiziţionate odată. Ştiaţi şi că pentru ceremonia decorării au fost realizate pavilioane rustice din rogojini, împodobite cu panglici şi flori? Şi cât au costat panglicele? Că au fost ridicate şi arce de triumf pe Domnească? Că pictorul Mantu s-a implicat în organizarea frumoasei primiri a oaspeţilor francezi, aşa cum vineri, la deschiderea expoziţiei, au fost prezenţi ambasadorul Franţei la Bucureşti, istoric, şi ataşatul militar al Ambasadei? Cât a costat fiecare furnitură în 1922 – până şi cinci metri de pânză, sau cele 10 rogojini? Birocraţia salvează, iată, Istoria!  Puteţi citi şi din corespondenţa cu consulii invitaţi sau cu guvernul, proclamaţia către gălăţenii invitaţi la sărbătoare, medalii, toate pot fi cercetate în expoziţie, alături de fotografiile mai tânărului Henri Mathias Berthelot (1861 - 1931), „Papa Berthelot” din vremea când devenea cetăţean de onoare al României, vechi fotografii de familie ale acestui iubitori de români, care la parada militară de la Paris de după victorie spunea şefului Statului Major Francez, generalul Foch, să-i salute pe militarii români care treceau: „Foch, saluez! C'est la famille!”. Adică: „Foch, salutaţi. Ei sunt din familie!”.

Expoziţia foto-documentară „Decorarea oraşului Galaţi de către generalul Berthelot”, de la parterul Muzeului Casa Cuza, este deschisă de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, în parteneriat cu Serviciul Judeţean Galaţi al Arhivelor Naţionale şi Fundaţia Ikon.

 

Citit 1018 ori Ultima modificare Marți, 19 Noiembrie 2013 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.