O voce autorizată în materie de artă: Ioan Murariu Neamţ/ Lucrările sunt cartea de vizită a plasticienilor

O voce autorizată în materie de artă: Ioan Murariu Neamţ/ Lucrările sunt cartea de vizită a plasticienilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Publicul merită ce e mai bun"


Fostul preşedinte al Filialei Galaţi a UAP, sculptorul Ioan Murariu Neamţ, este o voce autorizată în materie de artă plastică.

„Are o foarte mare importanţă să gândim bine când prezentăm publicului o anumită lucrare”, afirmă, pe bună dreptate, domnul Murariu. „Acea lucrare trebuie să fie bine gândită, cântărită, nu aşa cum era un obicei la câţiva dintre colegii noştri, o făceau într-o noapte şi a doua zi dimineaţă o aduceau la expoziţie. Unii dintre noi am făcut, la timpul potrivit, observaţiile de rigoare, iar acum se dovedeşte că ai noştri colegi elaborează îndelung, cântăresc foarte bine, când se hotărăsc să aducă o lucrare în faţa publicului. Acest public iubitor de artă merită ce este mai bun”, declară plasticianul, care cunoaşte evoluţia filialei gălăţene începând din anii '60.

Responsabilitatea artiştilor pentru generaţiile viitoare

Vorbind despre raportul cerere şi ofertă, în materie de artă, Ioan Murariu Neamţ tranşează clar lucrurile: „Poate că unii ar fi tentaţi să prezinte în expoziţii ceea ce s-ar aştepta publicul să primească. Dar, dacă noi, artiştii, suntem specialiştii, cred că noi trebuie să avem primul cuvânt în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor şi avem responsabilitate atât în faţa celor care ne privesc acum, cât şi în faţa generaţiilor următoare pentru ceea ce le lăsăm în materie de artă”.

Provincialism în artă nu există

Filiala gălăţeană a Uniunii Artiştilor Plastici are, în prezent, 38 de membri, în timp ce filiala ieşeană, de pildă, are 246 de membri (!), plus încă 25 de dosare în aşteptare: „Să sperăm că Galaţiul, intrat în circuitul artei româneşti, va evolua şi se va putea compara cu centre care au, deocamdată, mai mare putere decât oraşul nostru, cum sunt de exemplu, Iaşi, Cluj sau Bucureşti”, mai spune Ioan Murariu Neamţ, atingând un alt punct sensibil: „Era o discuţie despre sentimentul de provincialism, chiar la Bucureşti s-a discutat, la şedinţele pe ţară ale Uniunii Artiştilor Plastici, că nu ar trebui să ne simţim marginalizaţi sau inferiori faţă de artiştii din Bucureşti sau din centrele mari. Adevărul este pe la mijloc, probabil, cum se întâmplă de obicei, noi trebuie să fim autocritici şi să vedem exact nivelul la care ne aflăm. Şi, dacă judecăm la rece, atunci avem şansa să progresăm continuu. Odată cu noi cred că şi gustul publicului are şansa să devină mai aproape de ceea ce ar trebui să fie. Gust al publicului care este şi el în schimbare, aşa după cum spune estetica”.  

Citit 1522 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2013 16:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.