23 decembrie 1989 - 23 decembrie 2013 / "Viaţa liberă" - istoria unui simbol al Galaţiului

23 decembrie 1989 - 23 decembrie 2013 / "Viaţa liberă" - istoria unui simbol al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cotidianul ”Viaţa liberă” s-a născut în zorii zilei de 23 decembrie 1989. Este prima publicaţie tipărită în România postdecembristă care nu şi-a întrerupt apariţia de aproape un sfert de veac. Ziarul este copilul democraţiei; este o expresie a unui drept fundamental şi universal - dreptul la exprimare. Cel care şi-au pus viaţa în pericol, dar şi curajul şi intuiţia momentului în funcţiune este ziaristul Radu Macovei, director al primului ziar liber din România până în primăvara anului 2011. În echipa de început se adaugă jurnaliştii: Grigore Lazarovici, Mariana Iliescu, Katia Nanu, Silvia Mihalcea, Ştefan Dimitriu şi Cristian Popescu. Li se alătură Gheorghe Arsenie, Dan Plăeşu, Marian Muşat, Viorel Bucur, Ion Manea, Mircea Ionescu, Didi Muşală...

„Ne-am deşteptat! Românii s-au deşteptat din somnul cel de moarte! Dumnezeu a fost cu noi!... Ceea ce nu au putut ucide în noi au fost speranţa şi credinţa”, consemnau, atunci, în articolul-manifest al primului număr al ziarului „Viaţa liberă” din 23 decembrie 1989.

În acele momente nesigure, ziarista Silvia Mihalcea şi-a pus la dispoziţie casa şi acolo au prins contur primele idei, primele expresii ale libertăţii. În dimineaţa de 23 decembrie 2013, cu ziarul mirosind a plumb, actorul Vlad Vasiliu, fost director al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, anunţa apariţia primului număr al cotidianului gălăţean "Viaţa liberă" pe postul naţional de televiziune. Aşa, istoria presei româneşti a înregistrat ideile, emoţiile, năzuiţele, crezul unei generaţii de ziarişti care, place unora sau nu, rămâne etalon. Ani la rând, cotidianul „Viaţa liberă” s-a constituit într-o şcoală de ziaristică, pentru că a avut maeştri de la care cei tineri au învăţat rostul şi rolul cuvântului.

La o distanţă de 24 de ani de la acele momente, cotidianul gălăţean „Viaţa liberă” numără 7.364 de numere. De doi ani şi jumătate, proprietarul cotidianului "Viaţa liberă" este omul de afaceri Marian Băilă. Astăzi, cu o echipă tânără, ziarul „Viaţa liberă” continuă o tradiţie, aceea de a fi istoria, clipă cu clipă, a comunităţii gălăţene.

Citit 1722 ori Ultima modificare Duminică, 22 Decembrie 2013 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.