23 decembrie 1989 - 23 decembrie 2013 / "Viaţa liberă" - istoria unui simbol al Galaţiului

23 decembrie 1989 - 23 decembrie 2013 / "Viaţa liberă" - istoria unui simbol al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cotidianul ”Viaţa liberă” s-a născut în zorii zilei de 23 decembrie 1989. Este prima publicaţie tipărită în România postdecembristă care nu şi-a întrerupt apariţia de aproape un sfert de veac. Ziarul este copilul democraţiei; este o expresie a unui drept fundamental şi universal - dreptul la exprimare. Cel care şi-au pus viaţa în pericol, dar şi curajul şi intuiţia momentului în funcţiune este ziaristul Radu Macovei, director al primului ziar liber din România până în primăvara anului 2011. În echipa de început se adaugă jurnaliştii: Grigore Lazarovici, Mariana Iliescu, Katia Nanu, Silvia Mihalcea, Ştefan Dimitriu şi Cristian Popescu. Li se alătură Gheorghe Arsenie, Dan Plăeşu, Marian Muşat, Viorel Bucur, Ion Manea, Mircea Ionescu, Didi Muşală...

„Ne-am deşteptat! Românii s-au deşteptat din somnul cel de moarte! Dumnezeu a fost cu noi!... Ceea ce nu au putut ucide în noi au fost speranţa şi credinţa”, consemnau, atunci, în articolul-manifest al primului număr al ziarului „Viaţa liberă” din 23 decembrie 1989.

În acele momente nesigure, ziarista Silvia Mihalcea şi-a pus la dispoziţie casa şi acolo au prins contur primele idei, primele expresii ale libertăţii. În dimineaţa de 23 decembrie 2013, cu ziarul mirosind a plumb, actorul Vlad Vasiliu, fost director al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, anunţa apariţia primului număr al cotidianului gălăţean "Viaţa liberă" pe postul naţional de televiziune. Aşa, istoria presei româneşti a înregistrat ideile, emoţiile, năzuiţele, crezul unei generaţii de ziarişti care, place unora sau nu, rămâne etalon. Ani la rând, cotidianul „Viaţa liberă” s-a constituit într-o şcoală de ziaristică, pentru că a avut maeştri de la care cei tineri au învăţat rostul şi rolul cuvântului.

La o distanţă de 24 de ani de la acele momente, cotidianul gălăţean „Viaţa liberă” numără 7.364 de numere. De doi ani şi jumătate, proprietarul cotidianului "Viaţa liberă" este omul de afaceri Marian Băilă. Astăzi, cu o echipă tânără, ziarul „Viaţa liberă” continuă o tradiţie, aceea de a fi istoria, clipă cu clipă, a comunităţii gălăţene.

Citit 1575 ori Ultima modificare Duminică, 22 Decembrie 2013 17:18

6 comentarii

 • postat de Vasile Osânditu
  Marți, 24 Decembrie 2013 22:50
  46.23.70.***
  Viața liberă a fost o gazetă bolșevică și a urmat traiectoria lui Iliescu... din comunist în fesenist-neocomunist! De aceea cetățenii orașului au rămas ancorați în amintiri cu 1mai, 23 august, 8 martie etc. Macovei, comunistul, avea un jerpelit de trabant și la plecare un ditamai gipanul. Vorbea de morală, echitate, cinste... s-a împropietărit cu tot ceea ce deținea Viața nouă, plus sediul care nici măcar nu a fost al Vieții noi. Un Dumitru Tinu local...
  Viața liberă a contribuit la menținerea oamenilor vechii orânduiri comuniste și transformarera acestora în mari oameni de afaceri. Dacă orașul arată așa, 80% din vină o poartă această gazetă.Ziariștii tineri n-ar trebui să mai ridice osanale unor ziariști comuniști oportuniști precum Mariana Iliescu, Katia Nanu, Radu Macovei, Victor Cilincă etc.
  În toiul evenimentelor din 1989 a fost uns acest seraf Radu Macovei, cântărindu-i-se mai puține fărădelegi în comparație cu greucenii Dimofte Bourceanu, Aurel Stancu etc. Și a parvenit... repede și în forță! Cei tineri au fost tratați ca atare...
  9
  5
  Raportează
 • postat de Nathalia Covurlui
  Luni, 23 Decembrie 2013 17:58
  178.138.99.***
  Iertați-mi postarea multiplă... nu sunt eu aceea!? Este ceva la motorul ce face această trebușoară...
  Tinerilor de-acum, celor care nu s-au înfruptat din învățăturile celor care-au transhumat din pcr în fsn(și-au fost mari dascăli de presă) le urez Crăciun Binecuvântat, An Nou cu bucurii spirituale, cu mai puțină sărăcie materială și... numai știri reale și sincere! La mulți ani!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Nathalia Covurlui
  Luni, 23 Decembrie 2013 17:41
  178.138.99.***
  "Viaţa liberă" - istoria unui simbol comunist/fesenist al Galaţiului
  După 22 decembrie 1989, Galațiul s-a scăldat în purpuriu, îndeosebi, datorită Vieții libere, încât, nici astăzi cetățenii acestuia nu s-au dezlegat de liderii continuatori ai încrengăturii bolșevice... nu și-au revenit. Terțetul de menestreli comuniști Macovei_Lazarovici_Nanu era unul tipic fostelor centre de presă județeană ale pcr... Aceștia ”au dat ora exactă în Galați”... cea fesenist-iliesciană, până nu demult!
  ”Școala de presă” Macovei-Lazarovici-Nanu... miasmatică, fesenistă școală!..
  Cei tineri, treziți-vă! Măcar acum, sub patronajul liberalului Marian Băilă, trebuie să-i uitați, ca pe un coșmar !
  Despre cei care-au făcut ”revoluțiunea”(care?!) de la 1989, nicicând ”de bine”... lepădați-vă! Lepădându-vă de ei vă deziceți și de minciunile învățate, de aceștia - la ”Ștefan Gheorghiu”- și-apoi deversate, purpuriu, în unicul cotidian ante și postdecembrist... comunist si-apoi fesenist!
  Despre cele două ediții(una pcr și-alta fsn!), cele din 22 decembrie 1989, nu vă amintiți?! Osanalele, pe ultima sută de metri, din ziarul ceaușist ”Viața nouă”, le puteți revedea la arhiva de la ”V.A Urechia”... întru ponderarea scămoșirii istoriei recente!
  Să vă mai reamintesc că Viața nouă/liberă nu aflase de fenomenul Piața Universității din București decât după vreo 3 săptămâni de la începutul acestuia... după ce un grup de manifestanți gălățeni au venit să ”ia cu asalt” pe cei de la gazeta fesenistă de-atunci și să-i răstoarne, eventual, trabantul șefului de-atunci!?
  Normal... când a părăsit gazeta, boss-ul avea deja tabul său personal!..
  5
  8
  Raportează
 • postat de Farcas Marian
  Luni, 23 Decembrie 2013 15:07
  46.214.136.***
  SARBATORI FERICITE...Craciun fericit, multa sanatate,impliniri si numai ganduri bune,tuturor creatorilor cotidianului "VIATA LIBERA" ...!
  0
  2
  Raportează
 • postat de l.c.
  Luni, 23 Decembrie 2013 07:26
  95.76.236.***
  LA MULŢI ANI!
  Fără pagina de cultură, fără "Buzunar" sunteţi mai săraci.
  0
  11
  Raportează
 • postat de l.c.
  Luni, 23 Decembrie 2013 07:24
  95.76.236.***
  La mulţi ani! Dar fără pagina de cultură şi fără "Buzunar...", sunteţi mai săraci!
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.