Premieră la Teatrul Dramatic: „Pana de automobil” – o poveste cu suspans

Premieră la Teatrul Dramatic: „Pana de automobil” – o poveste cu suspans
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Îmi pare rău că se termină repetiţiile, pentru că m-am simţit aici ca acasă", spune regizorul brăilean Radu Nichifor


Teatrul Dramatic „Fani Tardini” vă invită sâmbătă, de la ora 19,00, la premiera spectacolului „Pana de automobil”, de Friedrich Durrenmatt, în regia brăileanului Radu Nichifor şi scenografia Vioarei Bara. În distribuţie regăsim nume importante ale Dramaticului nostru: Gheorghe V. Gheorghe, Ioana Citta Baciu, Liliana Lupan, Stelian Stancu, Vlad Vasiliu, Lucian Pînzaru, Dan Căpăţână. 

"Pana de automobil” este, după cum declară regizorul, „o poveste cu suspans, cu umor, o poveste care ne reaminteşte cât de important e hazardul în viaţa unui om. Veţi vedea cum o întâmplare banală îţi poate răsuci viaţa la 180 de grade. Hazardul joacă un rol important şi în viaţa unui regizor şi în viaţa unui actor: spectacolele vin atunci când li se împlineşte timpul. Ca şi oamenii, ele, spectacolele, uneori se nasc cu noroc, alteori mor foarte repede. Sper ca publicul gălăţean să vină cu bucurie la „Pana de automobil”, pentru a-i vedea pe aceşti actori minunaţi pe care îi aveţi. Recunosc, îmi este foarte dor de Mache, Bujor Macrin (n. r. - actorul simbol al teatrului brăilean). Ani de zile m-a rugat să montez la Brăila acest text, însă acolo nu aveam toată distribuţia”, mărturiseşte regizorul.  

„Aveţi, la Galaţi, o garnitură fantastică de actori!”

Radu Nichifor este la prima montare pe scena gălăţeană: „Aveţi aici o garnitură absolut fantastică de actori”, afirmă, cu toată convingerea, regizorul: „Sper ca toată lumea care vine la spectacol să ia din energia şi din vitalitatea domnului Gheorghe V. Gheorghe, din plăcerea cu care a repetat. Dânsul este Abraham, judecătorul, gazda acţiunii, cel care va judeca un proces atipic. Foarte rar mi s-a întâmplat să întâlnesc o actriţă cum e doamna Ioana Citta Baciu care, de la prima lectură, să intuiască perfect unde trebuie să ducă rolul, cu multă delicateţe şi cu multă fineţe. Dumneaei este, în spectacol, Simone, menajera proprietăţii, partenera domnului Gheorghe. Urmează apoi doamna Liliana Lupan, o actriţă de care recunosc că am fost îndrăgostit. Dumneaei este naratorul acţiunii şi umanizează foarte bine povestea, îi dă o căldură extraordinară. Aveţi aici un actor pe care aş vrea să vi-l fur – pe Lucian Pînzaru, e într-o formă extraordinară, are forţă, umor, fantezie, este un actor perfect. Spectacolul pe el este centrat. E o mare bucurie pentru mine, ca regizor, să văd cum preia rolul Alfredo şi îl împlineşte foarte frumos, ducându-l în nişte zone unde şi eu, ca regizor, rămân spectator! Sunt puţini actori buni cu adevărat, iar Lucian este unul dintre ei!”, mărturiseşte regizorul.

„Actori care au mii de ore pe scândură împreună”

„Dan Căpăţână este pentru mine o altă surpriză plăcută, m-a impresionat prin discreţie şi prin calitatea umană”, mai spune Radu Nichifor, adăugând: „E important ca un actor să-şi facă treaba foarte bine într-un rol aparent de mică întindere, să nu încerce să-şi facă loc cu coatele şi să ţină la echipă. I-am lăsat un pic mai la urmă pe domnul Vasiliu şi pe domnul Stancu. Un actor cu o rasă aparte, cum e domnul Stelian Stancu, şi cu o candoare comică foarte plăcută, iar domnul Vasiliu are un personaj cu o frângere dramatică, e responsabil cu accentuarea părţii dramatice în spectacol. Dumnealor au şi o rivalitate în spectacol, Stelian Stancu este procurorul care acuză, iar Vlad Vasiliu este avocatul apărării, e ca un meci început în urmă cu 30-40 de ani între ei, care se continuă şi pe acest caz. Îi leagă, deopotrivă, o prietenie, dar şi o rivalitate. Se simte, în fiecare replică, faptul că toţi aceşti actori au jucat zeci de ani împreună, au mii de ore pe scândură, împreună”, declară regizorul.

„Am trăit aici o sărbătoare continuă”

Pe scenă sunt vreo 2.000 de trandafiri roşii care alcătuiesc grădina judecătorului Abraham. Mare parte din spectacol se joacă în sală, nu pe scenă: „Diagonalele libere ale sălii m-au inspirat, astfel că, în aproape 80 la sută din timpul spectacolului actorii sunt în sală, foarte aproape de public”, explică regizorul, care recunoaşte, totodată, că a rămas impresionat de atmosfera din teatrul gălăţean: „Îmi pare rău că se termină repetiţiile, pentru că m-am simţit aici ca acasă. Şi când spun asta, mă refer la întreg colectivul. Rar se întâmplă, când intri într-un teatru, gardianul să-ţi ureze o zi bună, este o umanitate făcută din mici amănunte, dar care contează şi pe care nu o găseşti în altă parte. Am avut sentimentul că am trăit, cât am lucrat la acest spectacol, o sărbătoare continuă”, conchide Radu Nichifor.

Sâmbătă, la ora 19,00, va fi premiera, iar duminică, la ora 19,00, se va juca al doilea spectacol. Preţul biletelor este de 18,9 lei.

 

Citit 1372 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 15:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.