O plăcuţă care ne avertizează să ne uităm mai bine, şi aceasta nu pentru a traversa în siguranţă, ci pentru a vedea cu adevărat lucruri frumoase pe lângă care trecem poate nepăsători, este plasată de ceva vreme în parcul din faţa Teatrului Dramatic. Pentru străinul de aceste locuri, dar şi pentru gălăţeanul mai puţin informat, semnalarea unui ansamblu de clădiri istorice poate fi o invitaţie la plimbare la pas (desigur, după ce se duce zăpada…) şi chiar de cercetare a istoriei din cărţi, din moment ce plăcile de marmură care semnalează clădirile de patrimoniu nu dau şi explicaţii suplimentare, nici măcar anul construcţiei, foştii proprietari marcanţi ori vreun eveniment petrecut acolo. Poate pe viitor…
Purtând codul GL-II-a-B-03040 pe Lista monumentelor istorice din judeţul Galaţi, Ansamblul urban "Strada Eroilor", cuprinzând clădiri istorice de secol XIX (artera s-a numit, până în anii '90, strada Primăverii şi, înainte de venirea comunismului, strada Codreanu, după numele avocatului Emil Codreanu, primar gălăţean între 1927 şi 1928), are acum o „etichetă” vizibilă.
Strada Eroilor dă însă şi într-un alt ansamblu cu vechi clădiri: strada Domnească, cod GL-II-m-B-03010 pe Lista monumentelor istorice judeţene: nu toată strada - pe partea dreaptă, de la nr. 24 până la Grădina Publică, iar pe partea stângă, de la str. G-ral Iacob Lahovary (Parcul Eminescu) până la nr. 141 - Palatul Episcopal, fostul sediu al Muzeului de Arte Vizuale.
Avem destule monumente, clădiri istorice, instituţii care ar mai trebui semnalate. În Galaţi sunt pe cât de puţine, pe atât de discrete plăcuţele care semnalează de pildă vecinătatea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii. Mai multe arată drumul spre restaurante, complexe medicale şi supermarketuri, pentru că o afacere privată se zbate mai mult să fie văzută...