Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

* Vineri, mansarda Centrului Cultural a găzduit lansarea volumului cu numărul cinci, „Ultimul albastru”, din categoria proză a cArtEsenţelor, semnat de Costel Crângan 


Evenimentul a început cu emoţii, arătând un Costel cu lacrimi în ochi, aşa cum nu îl pot vedea cititorii editorialelor sale din „Viaţa liberă”, un Costel sensibil, pentru care „scrisul e cam ca alergatul prin ploaie fără să te uzi”.
Atât volumul, cât şi lansarea dovedesc faptul că, la Costel Crângan, duritatea pare să se nască din chiar sensibilitatea sa. Altfel, „Ultimul albastru” nu ar fi o „pledoarie pentru curaj şi adevăr” şi „o parabolă asupra agresivităţii”, aşa cum a spus Dan Plăeşu. Altfel nu ar fi adus în ochii cititorilor “strigătul spre armonie”, aşa cum a remarcat Cornel Gingăraşu, cel care a şi realizat instalaţia de fotografie care a acompaniat lansarea volumului. Victor Cilincă este cel care a asemuit scriitura din „Ultimul albastru” cu claritatea, concizia şi duritatea demonstraţiei din editorialele redactorului şef al „Vieţii libere”, dar şi cu imaginea care le însoţeşte, care înfăţişează un Costel Crângan care împunge cu pixul spunând lucrurilor pe nume. „Asta face şi în proză, arată cu degetul, cu pixul, are durităţile şi clarităţile pe care alţi autori nu le au. Textul este un manifest, un semnal de alarmă. Îşi construieşte argumentaţia, pentru a te întoarce la demonstraţia editorialului”, a spus Victor Cilincă.
Prin “Ultimul albastru”, Costel Crângan ne oferă o invitaţie la a privi rece condiţia umană, pentru că, vorba artistului Cornel Gingăraşu, oamenii sunt, până la urmă, cei care strică lucrurile, cei care au reuşit să strice armonia universală.
Acestea fiind spuse, vă invit la lectură cu un citat din micul volum: “Erau făpturi slabe şi parcă ghidate de haos, atât de nesigure şi dezordonate erau mişcările lor. În fapt, de-abia supravieţuiau”.

Citit 845 ori Ultima modificare Duminică, 06 Aprilie 2014 18:56

1 comentariu

 • postat de Maestrul de cară-te Marți, 08 Aprilie 2014 15:16 82.137.8.*** Link la comentariu
  0
  1

  Eu unul, după faza cu lansarea ratată inițial, nu mă mai duceam la CCJ. Chestie de altitudine...
  Îi lăsam s-o lanseze ei dacă tot au tipărit-o. Eventual în prezența onorantă a Spider-nificului, autorul volumului ”Întâiul dezastru” la nivel de administrație județeană...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.