Un basm hâtru care mai poate fi văzut şi vineri. Săptămâna „Inelului fermecat”, la Teatrul „N. Leonard”

Un basm hâtru care mai poate fi văzut şi vineri. Săptămâna „Inelului fermecat”, la Teatrul „N. Leonard”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vineri, 11 aprilie, este ultima zi din săptămâna în care pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard” s-a jucat, zi de zi, inclusă în cadrul proiectului „Şcoala altfel”, piesa „Inelul fermecat”. Vom avea chiar trei spectacole: de la ora 9,00, 10,00 şi 12,00. Noua montare, cu premiera luni, a avut săli pline cu copii din clasele I – IV. Basmul clasic al germanului Clemens Wenzeslaus Brentano de La Roche (1778-1842), poet, dramaturg, prozator romantic şi culegător de folclor, este de fapt scheletul pe care autorul dramatizării, actorul Paul Buţa, rescrie practic povestea, folosind din plin, spre deliciul copiilor spectatori, umorul popular românesc pe care, la rândul său hâtru culegător de folclor, gălăţeanul îl stăpâneşte. Numele personajelor sunt tare haioase şi vin din basmul iniţial: contesa de Cotcodac şi contele Cocoşilă, fetele Albuşa şi Găinuşa. Este un basm muzical, cu şlagăre compuse de Dan Eugen Drăgoi. În distribuţie sunt aplaudaţi actorii: Mariana Pisică, Maria Macovei, Adina Lazăr, Ionuţ Negrişanu, Cristina Diaconu, Mitică Belciugan.

Piesa este una cu morală, copii se distrează, dar şi învaţă de aici lucruri bune. De pildă, doi hoţi din poveste sunt transformaţi, ca pedeapsă, în şoricei, iar copiii intervin cu păreri şi îndemnuri, interacţionând des. „Minte, minte!”, strigă micuţii atunci când un personaj fuge de adevăr. „Spectacolul s-ar prelungi cu vreo două ore, dacă n-am reuşi să-i mai oprim pe micuţi”, observa cu umor regizorul.

Sălile au fost mereu pline, s-au mai adus chiar scaune, căci nu poţi să le închizi uşa unor copii nerăbdători să vadă povestea.

Citit 2058 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.